Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista chansen att köpa kräftfiskerätter

Den som är intresserad av att köpa fiskerätt, för kräftfiske, har nu sista chansen att göra det.
– Folk är glada över att få den här möjligheten, säger Annika Heggem på Borlänge kommun.

Kräftpremiären, som traditionellt sett infaller den första onsdagen i augusti, närmar sig. Och i Borlänge finns det möjlighet att köpa fiskerätter av kommunen för kräftfiske.

– Egentligen fungerar det så att man köper rätten, eller ett bevis om att man har rätt att få skaffa ett fiskekort för kräftfisket, av oss. Själva fiskekortet köps sedan av fiskevårdsföreningen som ansvarar för det område som fiskerätten gäller, förklarar Annika Heggem, mark- och exploateringsingenjör på Borlänge kommun.

Fiskerätterna för kräftfiske har sålts på Palladium vid Sveatorget vid ett par bestämda tillfällen.

– Dessutom har man kunnat köpa fiskerätter via fritidskontoret. Måndag och torsdag är sista chanserna att köpa en fiskerätt för kräftfiske i år. Detta sker på Palladium mellan klockan 9 och 12. Fiskerätten säljs för 400 kronor styck medan själva fiskekortet kostar 100 kronor, säger Annika Heggem.

I fjol var första gången som Borlänge kommun sålde dessa fiskerätter.

– Vi hade 100 till salu och trodde att de skulle gå åt direkt. Vi sålde knappt hälften. Hittills i år ligger vi på ungefär hälften av de 100 som är till salu. Störst intresse har det varit i Runn, våra fem fiskerätter där var de första som såldes i år. Folk är glada över att få den här möjligheten, säger Annica Heggem.

Fiskerätterna är till för de som bor permanent i Borlänge.

– Begränsningarna för hur mycket man får fiska med sin fiskerätt bestäms av fiskevårdsföreningen för respektive område. De som besöker Palladium på måndag eller torsdag kan titta på en karta för att se var det finns lediga fiskerätter, så att spekulanterna kan hitta en plats som passar dem allra bäst, säger Annika Heggem.