Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista avslutningen i Lumsheden

Marcus gick i skolan på 70-talet, hans pappa Arne var elev i samma lokaler på 50-talet.

- Min mamma jobbade hos lärarna på skolan under 30-talet någon gång, minns Arne som tycker att det är synd att byskolan stängs.

- Det blir en helt annan gemenskap i en sådan har liten skola, barn leker över åldersgränserna och alla föräldrar är väldigt engagerade, säger Marcus.

För även om kommunfullmäktige fattar slutgiltigt beslut om Lumshedens skola om en vecka och rektor Bengt-Erik Calles försökte ingjuta ett visst hopp i Lumshedensborna under skolavslutningen, tror de flesta att skolnämndens och kommunstyrelsens beslut om nedläggning får gehör även i fullmäktige.

Inte ens elevkören delade rektorns försiktiga optimism utan sjöng i en egen version av "34:an" "nu är det slut på gamla tider nu går vår skola i himlen in".

- Vi är väl inte direkt chockade över förhandsbeskedet om att skolan stänger. Det har lutat åt det här hållet de sista tre åren, barnkullarna är hälften så stora som när jag gick här, säger Marcus vars två barn Line, sex år och 12-årige Christoffer går i skolan. 15-årige sonen Alexander har också gått sina första sex skolår i Lumsheden.

Beslutet att lägga ned verksamheten motiveras med få elever och nedgångna lokaler. I dag har byskolan 14 elever fördelade från förskolan upp till sexan. Till hösten ska barnen bussas de två milen in till Björkhagsskolan i stället. Förskolan i Lumsheden som ligger i samma lokaler som skolan ser ut att få vara kvar fram till årsskiftet. Lösningen efter det diskuteras. De flesta bybor önskar att verksamheten får fortsätta som den är idag, med dagbarnvårdare i lokal. Alternativet är en ny lokal eller att försöka rekrytera dagbarnvårdare som kan ta emot barn i sina hem. - Det sämsta alternativet är att även förskolebarnen får åka till Svärdsjö. Då kan det bli så att föräldrar som jobbar i Sandviken först får skjutsa barnen de två milen in till Svärdsjö och därefter vända och åka tillbaka igen. Det blir många mil varje dag, säger Marcus.

- Vi måste få ha en samlad förskola här i byn, inte minst för barnens skull.