Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sponsormörkning bakom Jennie Johanssons avstängning: "En serie händelser"

Simstjärnorna Jennie Johansson och Michelle Coleman har stoppats från landslaget för att bland annat ha dolt logotyper för förbundets sponsorer.
– Vi har gjort det här för att vi inte litar på att de kommer att följa spelreglerna, säger sportchefen Henrik Forsberg.

Annons

Läs också: Beskedet kring Jennie Johansson – därför har stjärnan från Hedemora stoppats från simlandslaget

Michelle Coleman (vänster) och Jennie Johansson från Hedemora under försöken på 4x100 meter medley under OS i Rio. Arkivbild.

Det handlar om att simmarna ska ha dolt logotyper på kläderna, redigerat bort loggorna på bilder de lagt upp på sociala medier och inte använt landslagskläderna trots uppmaningar.

– Vi tvingar ingen att lägga upp bilder där våra sponsorer syns. Men om de lägger upp bilder så kan de inte ta bort loggor från våra sponsorer från bilderna, säger Forsberg.

Enligt honom handlar det om att de under ett par år inte följt riktlinjerna.

– Om aktiva väljer att dölja sponsorloggor under pågående tävlingar och så, så är det ett ganska stort brott mot våra spelregler, säger Forsberg, och bekräftar att Johansson och Coleman är två av de tre simmare som för två år sedan fick skriftliga varningar sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna under EM i Berlin. Tidigare har simförbundet valt att inte namnge simmarna.

– Den tredje simmaren har uppfört sig exemplariskt efter det. Det hade Michelle och Jennie också kunnat göra, säger han.

Henrik Forsberg säger att när det hände igen på OS i Rio de Janerio, så var det droppen.

– Då kände vi att vi inte kunde lita på dem längre.

Ytterligare ett av skälen bakom beslutet, som TT kunde berätta om i går, är något som hände under OS i Rio. Johansson och Coleman stängdes då av disciplinära skäl av från OS-avslutningen av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det var en serie händelser, inte en mängd men fler än en, och det handlade om under vilka förutsättningar man skulle få stanna kvar efter OS, hur det skulle vara förberett och hur man skulle sköta sig, sade Peter Reinebo, Sveriges truppchef i Rio, till TT i går.

Simmarna själva har inte kommenterat det inträffade. Både Johansson och Coleman får trots avstängningen fortsätta att träna med landslagsgruppen, men tas inte ut till mästerskap tills vidare.

Förbundskapten Ulrika Sandmark om vilket ansvar hon bär:

– Jag är nog väldigt självkritisk i allt som jag gör, och jag funderar väldigt mycket på det här, vad jag kunde ha gjort. Jag försöker vara delaktig och hålla dialoger om sådant här. (TT)

Mer läsning

Annons