Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simbassängen ska räddas

Bibliotek, bad och idrottshall står det på den stora skylten på Berghedens skolas vägg. Men det är en skylt som inte längre stämmer med verkligheten. Biblioteket är nedlagt och bassängen tömd. Ikväll, måndag, kommer den arbetsgrupp som jobbat för att finna en lösning om bassängen att redovisa vad den kommit fram till.
– Vi har tyvärr inte mycket att sätta emot kommunens chefer när de ger oss siffror, säger Mats Gyllenvåg, som ingått i den arbetsgrupp som jobbat för att finna en lösning för badet.

Bassängen i badet Berghedens skola är tömd. Den byggnad som invigdes för omkring 30 år sedan och som då erbjöd ett fint bad, bibliotek och idrottshall betydde mycket för skolan och Äppelbo. Nu är biblioteket tämt och liksom simbassängen.

Hyran blev för hög för den som tidigare arrenderade bassängen och det ledde till att bassängen tömdes och lokalen står lika tom som bassängen.

En arbetsgrupp i Äppelbo har därefter jobbat för att få till en lösning för bassängen, som är utmärkt att vid tillfällen värma upp och erbjuda bad för reumatiker och babysim, utöver dess vanliga verksamhet.

– Vi har varit i kontakt med kommunen som tagit fram de siffror som är bassängens driftkostnader. De hamnar på 200 000 kronor om året, men till det kommer att kommunen anser att anläggningen måste byggas om för att kunna fungera med de regler om kemikaliehantering som krävs. Därför kommer det att krävas mer pengar och det gör att den hyra som kommunen menar sig behöva blir väldigt hög, säger Mats Gyllenvåg.

För att presentera de siffrorna och eventuella planer för bassängens framtid bjuds nu äppelboborna in till ett möte på bygdegården i kväll, måndag, där arbetsgruppen ska presentera vad den kommit fram till.

– Det finns några tankar, men självklart blir det svårt att kunna få någon att arrendera bassängen till den hyra som kommunen antyder kan bli aktuell, säger Mats.

– Det känns ju tråkigt om bassängen ska stå tom och förfalla istället för att användas. Så ett förslag kan ju bli att vi ställer krav på att kommunen åter ska ta ansvar för bassängen, menar Mats Gyllenvåg.