Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silverhyttan i Falun har fått ny skrud

Efter två år av sanering och renovering står snart den gamla silverhyttan i Falun klar för allmänheten.
– Syftet är att kunna visa upp silverhyttan för allmänheten med guidade visningar, säger Lena Grönlund Myrberg.

Om du har promenerat längs Faluån mellan den gamla kraftstationen och Kålgårn så har du kanske sett ett renoveringsprojekt på andra sidan vattnet. För två år sedan startade ett projekt för att renovera ugnar och fönster i den gamla silverhyttan, och nu är man halvvägs.

– Vi har jobbat i två år med att renovera ugnar och fönster i byggnaden, och syftet är att kunna öppna hyttan för allmänheten och hålla guidade visningar, säger Lena Grönlund Myrberg.

Silverhyttan byggdes 1884 och har varit i drift till 1920. Huvudsakligen smälte man silver och guld i hyttan och det får väl påstås vara en tämligen okänd verksamhet som tillhört Falu Gruva. Hyttan är idag en av få kvarvarande hyttor i sverige.

Renoveringsprojektet har kostat en hel del och Länsstyrelsen har gått in med ett bidrag för att göra det möjligt.

– Länsstyrelsen har varit med som finasiär och vi har gått in med 586 000 kronor. Men vi har också fungerat som tillsynsmyndighet, för det här är ett byggnadsminne och en viktig del av Världsarvet Falun, säger Olle Lind, Antikvarie Länsstyrelsen.

Hela projektet började med en storstädning och sanering av byggnaden.

– Dels har vi sanerat hyttan från en massa kemikalier och röjt upp en massa bråte, när man lade ner hyttan 1920 lämnade man i princip allt som det stod, och sen har man använt byggnaden som förråd och bara fyllt på med grejer, säger Lena Grönlund Myrberg.

– Den här byggnaden är väldigt värdefull, därför att den är byggd av ett för Falun unikt material, koppar, slagg och tegel. Och den har ett intressant innehåll, nämligen Sveriges enda bevarade silverhytta, säger Olle Lind. Inte ens i Sala finns det kvara någon sådan, så det är verkligen en unik byggnad.

– Vi har även en gammal fin film från 1940 som visar produktionen i hyttan, som vi vill visa för allmänheten vid de guidade visningarna. Så man förstår hur ugnarna fungerade, säger Lena Grönlund Myrberg.

Om allt går som planerat kommer den sista etappen vara klar och Silverhyttan stå öppen för allmänheten redan nästa höst.