Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Siljansringen är en guldgruva"

-Det är ingen tvekan om att Siljansringen är en guldgruva naturen skänkt oss. Området har mängder av möjligheter och kvaliteter i världsklass när det gäller geologiskt intressanta platser, säger landshövding Maria Norrfalk.
En mängd sakkunniga på området och andra intressenter deltog under fredagen i konferensen Projekt Meteorum på Hotell Lerdalshöjden i Rättvik.

Projektledare Thomas Jacobs från Rättviksbyn Västberg har sedan flera år tillbaka arbetat för att skapa en geopark kring meteoritnedslaget i Siljan för mer 360 miljoner år sedan. Meteoritnedslaget gav upphov till de geologiska avlagringar som intresserar geologer från hela världen.

-Vi stöder satsningar på geoturism eftersom det bidrar till att sprida kunskap om geologi både i skolor och i samhällsdebatten. När det gäller meteoritnedslaget här i Siljan är det den största meteoritkratern i Europa och bland de största i världen. Området är mycket spännande. Här finns bergarter bevarade från ordovicium och silur, säger Linda Wickström, filosofie doktor, statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Seminariet på Lerdalshöjden handlade mycket om presentationen av meteoriten och området omkring nedslaget.

-Geoparker finns över hela världen för att sprida kunskap om geologi, säger Linda Wickström, men enligt landshövding Maria Norrfalk finns ännu inte en enda geopark i Sverige.

-Att skapa en geopark är att utveckla bygden och berätta historien. Vi kan skapa förutsättningar för att utveckla detta och berätta om meteoritnedslaget. Platsen har kvaliteter i världsklass. Här finns fantastiska möjligheter vilket både Vetenskapsakademin och Nordiska Ministerrådet är överens om, säger landshövding Maria Norrfalk.

Hans Hassle VD för Plantagon International AB och Dalhallas upptäckare, gav exempel på hur bildspel går att visa på Dalhallas stenvägg. Tomás Ridkosil, direktör för Bohemian Paradise Geopark i Tjeckien berättade hur arbetat med att anlägga geoparken fungerat i Tjeckien.

Om att bygga ett varumärke berättade VD för kommunikationsbyrån B-e-r-g, Magnus Hjelmare. Örjan Hamrin museilektor från Falun och Karin Eriksson, docent i kvartärgeologi talade och att presentera kunskaper kring Meteorum.

-En geopark kan bidra till en långsiktig, hållbar utveckling av en region. Det kan lyfta ett område och omfattas av den regionalpolitisk utvecklingen, anser doktor Linda Wickström.

-Länsstyrelsen har anställt en person som jobbar med projektet. Arbetet fortsätter med att skapa finansiering och utveckla Meteorum, säger projektledare Thomas Jacobs.