Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siljans Chark tappar näst mest i Sverige

Det har varit ett tufft halvår för Siljans chark och bönderna visar statistik från jordbruksverket. Företagens bokslut vittnar också om att det är tufft, inte minst för Melkers Chark i Falun.

Familjeföretaget Bertil Eriksson Slakteri med anor sedan 1940-talet i Krylbo inledde 2008 samarbete om legoslakt med Scan AB, samtidigt som Scan AB som blev delägare i bolaget. Sedan 1 januari 2011 är Bertil Erikssons Slakteri ett helägt dotterbolag till Scan.

Scan försökte också ta majoriteten i Siljans chark med slakteri i Ickholmen och charkfabrik i Mora vilket stoppades av ett lokalt dalauppror bland aktieägarna hösten 2011.

Men det är tungt även om Siljan redovisar vinst 2011, 7,8 miljoner. 2012 har Siljan Chark tappat stora slaktvolymer under första halvåret.

Siljans Chark som 2011 slaktade 14156 nötkreatur hade ett tungt andrakvartal 2012 och minskade slakten med 12,6 procent jämfört med samma period ett år tidigare. På gris minskade Siljans chark med hela 18,1 procent visar jordbruksverkets statistik.

Bertil Erikssons som slaktade 6149 nöt 2011 tappade 4,9 procent andra kvartalet.

Totalt minskade svensk nötslakt med 4,8 procent och grisslakten med 9,5 procent.

Siljans Chark tappar näst mest i Sverige på både nöt och gris. Största raset på nöt noterar Scan i Linköping med 14,2 procent och på gris Scan i Kristianstad som minskat 18,7 procent.

Finskägda HK Scan plågas i Sverige där Svenska Scan gått med brakförlust de två senaste åren med sammanlagt 140 miljoner och vikande försäljning och nya personalneddragningar väntar.

Tyngst i Dalarna går det för familjeföretaget Melkers Chark i Falun. De tappade tio miljoner i omsättning trots att man numera kan sälja Falu-korv med svensk köttråvara. De senaste fem åren har Melkers redovisat förlust fyra år, 2011 med 1,7 miljoner kronor

Men både Melkers och Siljan har framtidstro, Siljan tror på lokalproducerad mat och lansering av färdigmatsprodukter, Melkers hoppas att investeringen i en ny tillverkningslinje i Falun ska ge nya volymer.

Slakt- och charksektorn sysselsatte 244 helårsanställda i Dalarna 2011, två fler än året dessförinnan.