Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Signalen från Brunnsvik

Annons

I går demonstrerade besvikna elever över beslutet att Brunnsviks anrika folkhögskola flyttar till Borlänge. Men även för folkhögskolor och annan utbildningsverksamhet gäller ekonomiska realiteter. I ett längre perspektiv kan det visa sig att flytten till Borlänge inte bara var en ekonomisk nödvändighet, utan också en framgångsrik strategi.

Sett ur ett folkhögskolornas helhetsperspektiv är det nämligen rimligt att ställa sig frågan om det i Dalarna finns elevunderlag, utbildningskvalitet och ekonomiska resurser att bedriva meningsfull utbildning vid sju folkhögskolor.

De fyra skolorna med folkrörelser som huvudmän, skrev för drygt ett år sedan ett brev till ledningen för Landstinget Dalarna och ställde frågan: av vilken anledning gäller de ekonomiska förutsättningarna inte lika för samtliga skolor? Brevskrivarna har ännu inte fått något svar. Att svaret dröjt beror på frågans känslighet.

Landstinget driver i egen regi tre folkhögskolor, nämligen Fornby i Stora-Tuna, Mora och Malung. De övriga fyra åtnjuter verksamhetsbidrag. Landstingets egna folkhögskolor kostade under förra året 26,5 miljoner kronor. Största bidragsmottagare var skolan i Mora med drygt 9,8 miljoner, Fornby med 9,7 miljoner och Malung med 6,9 miljoner kronor. De fyra folkrörelsedrivna skolorna fick dela på 3,9 miljoner kronor.

Remarkabelt i sammanhanget är landstingets fördelningsprincip till de egna och folkrörelsernas folkhögskolorna. I brevet från ansvariga styrespersoner vid Sjöviks, Leksands, Brunnsviks och Västanviks folkhögskolor ifrågasätts principerna eftersom tillämpningen varken uppfyller kraven i rekommendationerna från Sveriges kommuner och landsting (SKL) eller EU:s likabehandlingsprincip.

Att landstinget ska hålla liv i sju folkhögskolor är i längden ohållbart. Därför borde ledningen initiera en utredning som objektivt tar reda på fakta om framtidens krav och förutsättningar. Erfarenheter från såväl Stockholm som i Värmland visar att de folkrörelseägda skolorna kan spara miljoner åt landstinget. Det hävdar också alliansen i landstinget som i denna fråga har en stark bundsförvant i en folkrörelse som oftast står Socialdemokraterna nära.

Brunnsvik, som flyttar in i Teknikdalen eller högskolans miljö, går in i en ny och spännande utvecklingsfas som både Dan Andersson och Alf Ahlberg skulle ha gillat. De var ju båda framåtsyftande.