Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffrorna som är i ständigt fokus

När Camilla Hofström ska presentera sina siffror, håller kommunens förtroendevalda andan. Och i bland ryggar de tillbaka.
– Man vågar inte prata om det här, för då kan man bli beskylld för att vara rasist.

Annons

Diagrammet här intill kanske är tråkigt. Men det är talande. Det visar nämligen en av kommunens stora utgiftsposter, åtminstone om man talar i termer om underskott.

41,5 miljoner kronor kommer försörjningsstödet (i vardagligt tal socialbidrag) att kosta, säger prognosen, som nu är att beteckna som säker.

– Är det något politikerna bevakar, så är det det här, säger Camilla Hofström, chef för individ- och familjeomsorgen, i Ludvika.

Politikerna, vars uppdrag är att hålla budgeten, vill veta varför kostnaderna för socialbidraget sticker i väg, trots alla åtgärder.

– Många vill ha en enkel förklaring. Men det finns inte, det är många förklaringar som ligger bakom det här.

En förklaring är så klart att FLER människor söker stöd. En annan att de behöver MER stöd.

Vissa blir utförsäkrade från försäkringskassan. De kanske har mist jobbet för att de inte kunnat jobba med samma saker längre.

– Det är sådana människor som aldrig skulle ha varit här för tio år sen. Nu fångas de upp av det yttersta skyddsnätet; socialbidrag.

Vissa är ungdomar som inte har gått ut gymnasiet och därmed, i många fall, hamnar helt utanför arbetsmarknaden.

Vissa har funktionshinder, fysiska eller psykiska, och hamnar utanför av den anledningen.

Vissa är flyktingar, som varit i Sverige så länge att de inte längre har rätt till introduktionsersättning.

Den delen är känslig, även om de som kommer från andra länder även genererar pengar till staten, genom arbete, skatteintäkter och konsumtion. Men här handlar det om socialbidrag och det är ofrånkomligen en utgift för kommunen.

– Det är knappt politikerna vill höra det här, men så här ser det ju ut. Vi tar emot och ska hjälpa dem, men vi kan inte tro att det inte kostar pengar, för det gör det ju.

– Men det gäller även en svensk som har problem – det tar tid där också.

Ludvikas flyktingmottagande har ökat, delvis på grund av anhöriginvandringen.

– En del har väldigt stora familjer och då går det ut mycket pengar.

Camilla Hofström tar som exempel en gift man och kvinna från ett annat land, där mannen följer etableringsplanen och kvinnan är föräldraledig.

– Då räcker inte pengarna som mannen får. Hans ersättning ska ju försörja kvinnan och kanske flera barn och då behövs en komplettering.

Men hon sticker snabbt hål på myten att det går att leva lyxliv om man har socialbidrag.

– Nej, det kan man glömma. Det är jättetufft. Barnfamiljerna har det jättesvårt. 100 kronor kan tyckas vara lite när man har pengar, men det kan vara jättemycket för dem.

Annons