Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sid bytte ämne - men roade ändå

Annons

Sid Jansson har ju sedan 1960-talet varit en hörnsten i svenskt trubadurliv och har inte minst ingått i gruppen Visor & Bockfot tillsammans med Stefan Demert och Jeja Sundström. Vid sidan av det hann han också med att under en period vara manager åt Cornelis Vreeswijk och från den tiden hade han en hel del att berätta.

Som exempelvis när den Hollandfödde Cornelis 1979 skulle söka svenskt medborgarskap och den svenska byråkratin krävde ett intyg på att han behärskade det svenska språket.

- Att han hade gjort massvis med skivor och skrivit dikter på svenska hade ingen betydelse. Ett intyg krävdes och ett sådant fick Cornelis till sist utfärdat av ingen mindre än Lars Forsell, berättade Sid Jansson inför en som fullsatt lokal.

- Cornelis insåg redan när han kom till Sverige 1949/50 vikten av att lära sig språket och det gjorde han genom att läsa och åter läsa. Han läste Nils Ferlin, Gunnar Ekelöf, Ivar-Lo, Arthur Lundqvist och serietidningen Fantomen. Bättre grund för att lära sig svenska finns knappast inte, berättade Jansson.

Även om Evert Taube berättades det episoder, som t ex när sonen Sven-Bertil ifrågasatte en märklig rytm i en av Taubes visor och fick svar på tal av fadern.

- Du ska veta, sade Sid och imiterade gamle Evert, att det inte är lätt för mig som är så duktig på musik att skriva så dåligt. Den här visan är nämligen skriven på sjömäns vis.

Fast någon egentlig sjöman var Evert Taube inte enligt Sid Jansson. Sjöman blev han bara för att slippa studera och till sjöss vara han sammanlagt bara under 18 månader.

- Han ansågs lite snobbig och blev lite av en driftkucku för de andra sjömännen så Evert rymde till sist. Men under dessa 18 månader skaffade han sig ändå vismaterial för ett helt liv.

Sid Jansson varvade sina anekdoter med såväl sång och burleska visor som diktläsning och kortare utvikningar rörande hembränning, arbetsvandring, långbryggan i Rättvik, moraknivar och kulturens eventuella lönsamhetskrav. Något som gick onekligen också gick hem hos åhörarna.

Vänsterns Leif Lindström kunde också konstatera att partiets satsning på dessa kulturella samkvämskvällar blivit en folklig publiksuccé.

- i vanliga fall kan möten av den här typen locka en handfull trogna, men vi hade redan första gången 60 åhörare och på den vägen är det sedan dess. Kvällarna på Vänsterhörnet har i hög grad bidragit till att partiet på kort tid tredubblat sitt medlemsantal här i Borlänge och på köpet har vi alltså fått en rad trevliga och minnesvärda kvällar så givetvis är det här något vi kommer att fortsätta att satsa på, sade Lindström.