Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Show för flera miljoner kronor på Flygfesten i Dala-Järna

Världsmästare i både motorflyg och segelflyg. Draken, Viggen och JAS Gripen. Masshoppning med fallskärm från den DC 3:a som var med vid invasionen i Normandie och några av Europas mest spektakulära flygshower.
Årets flygfest i Dala-Järna omsätter flera miljoner kronor, och bjuder på deltagare från åtta olika länder.

Programmet för Flygfesten den 7-9 augusti är nu spikat.

– Det är ett jättearrangemang och vi håller hög internationell klass med det här programmet, säger Kjell Dalsheim, ordförande i arrangerande Västerdalarnas flygklubb.

Han lovar ett späckat program.

– Under lördagen och söndagen är det show från klockan 11 till närmare 17, och det händer saker hela tiden. Dessutom är det underhållning och flyguppvisning i år även på fredag kväll och lördag kväll.

Några tips ur programmet:

* Sveriges tvåfaldiga världsmästare i konstflyg med segelflygplan, Johan Gustafsson som bor och flyger i Dala-Järna, kommer bland annat att bjuda på en spektakulär show i mörkret på fredag kväll.

* Jurgis Kairys är världsmästare i konstflyg och en av världens främsta uppvisningspiloter. Han ingår också i Air Bandits tillsammans med ytterligare två piloter i en av Europas mest spektakulära uppvisningsgrupper.

* Twister Aerobatic Team från England kommer till Sverige för första gången.

* 20 fallskärmshoppare från fallskärmsklubben Dala kommer att hoppa från DC-3 "Daisy". Just den DC 3:an, med fallskärmshoppare, var faktiskt med under invasionen i Normandie 1944.

* Baltic Bees från Lettland, som anses vara en av de allra bästa civila uppvisningsgrupperna i Europa.

* Hercules från både det svenska försvaret och från US Airforce.

* Välkända plan från andra världskriget, exempelvis Sverigepremiär för en Yak-3U samt Vampire, Mustang och Spitfire.

* Viggen, Draken och Jas Gripen.

Det blir dessutom helikoptrar, modellflyg, hängflyg, passagerarflygning med helikopter, tivoli, flygsimulator, motorcykeluppvisning, sladdande bilar, ett marknadsområde, underhållning och hangardans.

I år är målet att nå 40 000 besökare.

Hur kan Flygfesten i lilla Dala-Järna locka så många piloter och flygplan från flera länder?

– Vi har ett bra rykte hos piloterna, och många ringer oss och erbjuder sig att komma. Jag tror det beror på att vi har en hög klass på programmet och att piloterna tycker att det är roligt med så mycket publik som kommer så nära. Alla plan som landar ställs upp precis intill publikplatserna, säger Dalsheim.

Till en viss del handlar det också om att man får det man betalar för.

– Utan att gå in på några exakta summor kan jag säga att vi omsätter flera miljoner kronor, säger Lars Olov Liss från Västerdalarnas flygklubb.

Läs också:

40 000 besökare väntas till Flygfesten – hela bygden ställer upp