Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-leksingen Mattias Guters tips till LIF: "Vi använde det som tändvätska"

Det som spelarna i Leksands IF upplever just nu var förre leksingen Mattias Guter med om förra säsongen med Karlskrona. Nu berättar han om KHK:s resa.
– Vi vann inte jättemycket men vi hittade ett spel som fungerade mer och mer, säger Guter.

Annons

Mattias Guter kommer till Leksand med sitt Karlskrona på fredagskvällen och flyger sedan hemåt på natten för att ta sig an dalalaget på hemmaplan ett dygn senare.

Han var med och spelade ur Leksand för två år sedan i kvalet mot Malmö. Han var en av spelarna som anslöt under säsongen.

– Jag kommer ihåg när jag och Patrick Cehlin kom in och hela laget skrattade när vi tittade på någon lagbild i omklädningsrummet. Det var inte många spelare kvar från den bilden i slutet av säsongen. Det var mycket in och ut bland spelare, tränare och sportchefer, säger Mattias Guter.

Mattias Guter i Leksandströjan för två säsonger sedan.

Leksand plockade in backen Joe Piskula strax före säsongspremiären mot Djurgården, men har utöver det inte värvat någon spelare.

Karlskronaforwarden, som noterats för sju mål och två assist, på 16 matcher tycker att LIF är på rätt väg.

– Jag tycker det är bra. Jag tycker båda Leksands målvakter har gjort det bra och framför allt Haukeland har varit bra när han fått sina chanser. Det är inte jättelätt och jag kan inte räkna upp hur många debutanter Leksand har i år.

Hur var värvningscirkusen i Karlskrona?

– Vi plockade bara in backen Robin Persson och så kom "Honken" (Johan Holmqvist). Jag tycker det är bättre att låta laget få sätta sig och sedan krydda laget mot slutet. Håll inte på och mixtra med laget för tidigt. Det känns som att det kan bli oroligt då, utvecklar Mattias Guter.

Karlskrona var länge klart för kvalspel och slutade grundserien med fem trepoängare och totalt 31 poäng på 52 matcher.

Efter 17 matcher den här säsongen har Karlskrona håvat in 33 poäng, redan.

– Den största skillnaden mellan Leksand och Karlskrona är att det skrivs otroligt mycket, både positivt och negativt, om Leksand i och med att det är en sådan stor klubb. Det positiva i Karlskrona var att vi fick arbeta ganska ostört förra året, säger Mattias Guter.

Han utvecklar:

– Vi såg tabellen lika mycket som alla andra. Ändå fick vi arbeta i lugn och ro. Jag kommer inte ihåg exakt när "Honken" kom in, men det var runt jul. Vi vann inte så mycket men det känns som att vi därifrån hittade ett spel som fungerade mer och mer.

Karlskronas spelare började tänka på kvalet redan två månader innan det började.

Hur påverkade det gruppen?

– Vi pratade inte om att vi skulle kvala om två månader eller så, utan mer om att vi skulle ta varje match som ett tillfälle att träna mer på de grejer vi nötte på träningarna. "Honken" var jätteviktig för oss när han kom in, och inte bara för att han styrde upp försvaret utan han kom med många bra tips, säger Mattias Guter och fortsätter:

– Vi satte upp små mål längs vägen som vi ville klara av. Men självklart gick vi ut med tanken om att vi skulle vinna matcherna. Jag vet inte hur många uddamålsförluster vi hade förra året. Försvarsspelet satt ändå där inför kvalet.

Mattias Guter jublar efter sitt 1–0-mål på Leksand i första mötet mellan klubbarna i höstas.

Han konstaterar ändå att det är positivt med att vara klar i god tid för att man då kan förbereda sig. I Karlskronas fall väntade en match mot AIK – och det var Stockholmslaget som var favoriter.

– Jag vet inte vem men någon skrev att vi var en fribiljett till SHL. Det använde vi som tändvätska. I kvalmatcher är det kanske inte stor skillnad men över en serie på 52 omgångar är det ganska stor skillnad på SHL och Hockeyallsvenskan. Jag tycker att AIK kändes mer upphaussade. Visst, de var bra, men jag tycker att vi redde ut det bra.

I nuläget är Karlskrona med i övre halvan. Mycket återstår av säsongen – men KHK är säsongens stora överraskning så här långt.

Ni tippades slåss med Leksand i botten av tabellen. Kan du berätta om er resa, så här långt?

– Jag tycker det är skönt att knäppa experterna på näsan. Vi har egentligen inte ändrat så mycket i spelet. Vi har jobbat hårt med hur vi vill uppfattas på isen, och framför allt har vi försökt att vara konsekventa i allt vi gör på isen och med våra avvägningar. I början av förra säsongen var vi lite naiva och gick på lite för hårt. I SHL straffar det sig hårt. Det är väl det vi har skärpt till, att väga situationerna bättre, säger Mattias Guter.

LÄS MER:

Martin Grönberg – ett ljus i LIF-mörkret

LIF släpper in två mål i spel fyra mot fem – befäster sin bottenplacering i boxplay-ligan

Efter succématchen senast – Leksand återigen utspelat

LIF-stjärnan om familjelivet och kärleken till fansen: "Vi älskar Leksand"

Mer läsning

Annons