Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs stoppade Moras segertrend – tog femte raka segern

Mora gick för tredje raka segern.
Men det blev Brynäs som förlängde sin segersvit till fem matcher.
I en målsnål drabbning i Dalarna blev Gävlelagets Jesper Jensen hjälte som matchens ende målskytt.

Annons
Brynäs Jesper Jensen och Marcus Ersson jublar efter 1–0-målet som blev matchavgörande mot Mora. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

LÄS ÄVEN: Så var mötet mellan Mora–Brynäs: minut för minut

På dagen tio år och en dag sedan Mora senast stod värd för en match i högsta serien mot Brynäs. Den gången vände Mora ett 0–2-underläge till seger med 4–2. Jonathan Granström, nu i Brynäs, var en av MIK:s målskyttar den gången och Brynäs nuvarande huvudtränare Tommy Sjödin gick i förstafemman för Gävlelaget tillsammans med bland andra Pavel Brendl och Andreas Dackell.

Segern den gången hjälpte inte Mora att rädda nytt kontrakt 2008, men ett decennium senare torde utsikterna vara ljusare för Dalalaget som har Örebro, Karlskrona och Rögle bakom sig i tabellen. Dessutom visste inför Brynäsmatchen inte MIK hur det kändes att förlora under 2018 efter att ha radat upp två segrar tidigare under veckan. Gävlelaget å sin sida hade inför lördagens match fyra raka vinster och en formkurva på uppåtgående efter den tunga inledningen på säsongen.

LÄS ÄVEN: Efter uppsträckningen – femte raka segern för glödhett Brynäs: "Tog ett rejält resonemang"

Och i lördagsmatchen i Jalas Arena var det också gästerna från Gävle som angav tonen i Gävle/Dala-derbyt i inledningsperioden. Brynäs vann skotten med 12–7 i första perioden, men förutom ett friläge för Kevin Clark skapade lagen inte de riktigt heta chanserna. Mora fick i stället ett gyllene läge i spel fem mot tre i 1.38 efter knappa kvartens spel. Men Matt Bailey missade öppet mål på David Kases fina framspelning.

Ett par minuter senare kunde Brynäs i stället utnyttja ett slarvigt Moraförsvar och gå fram till 1–0 när Jesper Jensen från nära håll stötte in 1–0 bakom Mattias Pettersson, framspelad av Kevin Clark efter 17.23.

LÄS ÄVEN: Brynäs utnyttjade Moras slarv – se målet som avgjorde matchen här

I mittperioden tog Mora kommandot i matchen, men oförmågan att skapa långa anfall och heta chanser lyste igenom. När Mathias Bromé frispelade John Persson och pucken studsade över bladet kändes det signifikativt för Moras ineffektivitet. Moras duktige David Kase hade också en farlig styrning, men Brynäs David Rautio stod i vägen för allt. Brynäs å sin sida hade sina främsta chanser genom ett skott från blå av Juuso Ikonen samt ett fint anfall där Aaron Palushaj och Linus Ölund kombinerade fint fram till en målchans för den förre som dock Pettersson kunde rädda.

LÄS ÄVEN: Mora städar i truppen efter förlusten mot Brynäs: "Han platsar kanske inte just nu"

Den tredje perioden blev en kamp mellan ett kontrollerande Brynäs och ett jagande Mora. Knappt sju minuter in i slutakten bjöd Mora på ett elegant anfall där David Kase hittade fram Brandon Gormley som åkt sig fri men som inte lyckades överlista Rautio.

Med dryga minuten kvar tog Mora ut Mattias Pettersson ur kassen, men riktigt nära kom aldrig hemmalaget. Brynäs höll ut och vann med 1–0 och tog därmed sin femte raka seger.

Matchfakta

Mora IK–Brynäs IF 0–1 (0–1, 0–0, 0–0)

Första perioden: 0–1 (17.23) Jesper Jensen (Kevin Clark).

Skott: 18–30 (7–12, 7–8, 4–10)

Utv, Mora: 3x2. Brynäs: 5x2.

Domare: Sören Persson och Mikael Nord.

Publik: 4500.

MER HOCKEYLÄSNING

Skräckbeskedet: Gunderson borta i över en månad – men hoppas på spel i OS: "Borde vara fullt återställd"

"Hemlig" skada stoppar Moratränaren – Rosén ersätter: "En gedigen herre"

Granströms sköna helkväll: Fräcka hyllningen till mamma i tv, två mål – och egen supporter från Luleå på plats

Bombade in mål i SHL – nu återvänder Pavel Brendl till Sverige: "Fantastiskt att få detta i lås"

Mer läsning

Annons