Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shahla valde glesbygd

Landstinget har ibland svårt att finna den personal de önskar, men när det gäller tandläkarsituationen i Idre och Särna så har landstinget lyckats med sin rekrytering.
– Jag trivs jättebra här även om det är en lång resa för att ta sig hit, säger Shahla Torkaman, som sedan en månad är vikarierande verksamhetschef i Särna och Idre.

Annons

Redan Shahlas namn skvallrar om att hon har rötterna utanför Särna-Idre.

– Jag kommer från Shiraz i Iran, men har bott i Sverige i många år, berättar Shahla.

Till Sverige kom Shahla med sin syster och det var också i Sverige, på Karolinska institutet i Stockholm, som hon utbildade sig till tandläkare. Efter att ha tjänstgjort i folktandvården i Katrineholm och Stockholm och sedan hos ett privat företag, kom hon så till Idre.

I oktober började hon sin nya tjänst åt landstinget Dalarna som vikarierande verksamhetschef i Särna och Idre. Med sig i bagaget har hon fina vitsord som hade räckt till många andra jobb, men det var just chansen att få jobba som chef på en mindre klinik som lockade Shahla.

– Det här är något av en utmaning för min del och jag får också möjligheten att gå Landstinget Dalarnas chefsutbildning, berättar Shahla.

– Jag har varit här väldigt kort tid, men trivs väldigt bra. Det här är ett jobb där jag får jobba med allting och här gäller det att ha ett brett kunnande. Skillnaden är stor mot att jobba på en stor klinik med måna kollegor.

För Idres nya tandläkare handlar det nu om en hel del jobb.

– Mycket av arbetet är inriktat på akuta insatser, men ambitionen är att hinna börja beta av den kö som uppstått sedan i våras.

I Idre har Shahla hyrt en liten stuga, då jobbet i nuläget är ett vikariat då paret Bodemyr är tjänstlediga sedan i våras.

– Min tjänst åt landstinget är en fast tjänst, men jag skulle inte ha något emot att bli kvar här, säger Shahla, trots kylan och mörkret utanför.

– När vintern kommer hoppas jag få prova att åka skoter och skidor, skrattar Shahla.

Folktandvårdens personalchef Mikael Svensson är glad över lösningen med Shahla.

– Shahla imponerade på oss på intervjun och vi är väldigt tacksamma att hon valde att hoppa på den här utmaningen.

– Det är mycket svårt att rekrytera tandläkare och särskilt svårt att rekrytera tandläkare till mindre orter. Lite lättare är det i södra länsdelen samt i Falun-Borlänge regionen, säger Mikael Svensson.

– Det beror dels på att nya tandläkare vill arbeta på lite större kliniker med kollegor som stöd. Sedan är det svårt för make/maka att få jobb på samma ort när arbetsmarknaden är begränsad.

I Idre jobbar Shahla tillsammans med tandsköterskan Annika Lagerlöf Jönsson, men på kliniken saknas en tandhygienist.

– Vi har under flera år sökt en tandhygienist och hoppas kunna hitta någon till Idre-Särna, säger Mikael Nilsson.

– De som vill söka sig hit bör inte tveka, Vi har bra och välutrustade lokaler och här är riktigt bra att jobba, säger Shahla Torkaman uppskattande.

– Det är bara att det är väldigt lång till Stockholm, säger hon med leende.