Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex nya tjänster till Söderbärke

Konsultrapporten, som kommunledningen ämnar följa, innebär att det stora intaget timvikarier till stor del byts ut mot nya fastanställda på fyra enheter: Munkbogården, hemtjänsten i centrala Smedjebacken samt hemtjänsten och Hedgården i Söderbärke.

Just Söderbärke framstår som lite av en vinnare i sammanhanget, med motsvarande sex nya heltidstjänster – fördelade på tre i hemtjänsten samt fyra 75-procentstjänster på Hedgårdens äldreboende, där det främst varit underbemannat under helgerna.

Enhetschefen i Söderbärke gick inte att nå för en kommentar under tisdagen. Däremot kunde en anställd i hemtjänsten – som haft ett stort intag av timvikarier för att klara en ökande mängd brukare utspridda över stor geografisk yta – få beskedet om nya heltidstjänster av tidningen.

– Jaha, spontant måste jag ju säga att det låter bra om det blir så. Men först och främst behöver jag få mer information om det här.

På Munkbogården, där enhetschefen sagt upp sig, föreslås två nya 0,75-tjänster och på hemtjänsten i Smedjebacken, där enhetschefen satt i sammanträde hela eftermiddagen och inte gick att nå för en kommentar, föreslås tre nya tjänster.

På Allégården är det främst förändring av den så kallade flyttiden som ska ge en mer stabil bemanning.

Flyttiden är en följd av att många i personalen valt att gå upp till heltid samtidigt som det hittills bedömts som att bara 75 procent av tiden behövts på deras huvudenhet – i det här fallet Allégården.

Nu vill konsult och politiker ändra flyttiden till 85 procent. Eftersom det på Allégården är 20 anställda detta berör blir följden att motsvarande två heltidstjänster tillförs där.

Noteras bör att målet för de som har flyttid nu också blir att de ska jobba på så få andra enheter som möjligt, helst bara två. Detta till nytta för såväl de anställda som för brukarna, vilka får lite färre "ansikten" att hålla reda på.

På Solhöjden är redan ett sex månader långt projekt i gång med höjd grundbemanning i form av fem 0,75-tjänster. Enhetschefen där, Marianne Ragnarsson, hoppas nu att dessa tjänster permanentas efter en utvärdering.

Hon är försiktigt nöjd med det möte cheferna hade med kommunledningen under onsdagsförmiddagen.

– Det viktiga för oss som jobbar med det här är att ha en äldreomsorg med kvalitet, en verksamhet vi kan stå för. Utifrån det känns det bra att vi nu har fått påbörja en dialog om det med politikerna.

Marianne Ragnarsson fortsätter:

– Om vi nu kan få en höjd permanentad grundbemanning är det förstås bra.