Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex månader för oprovocerat gatuvåld

En 21-årig man från Hedemora dömdes på tisdagen till sex månaders fängelse för misshandel utanför en restaurang i Borlänge i februari. Tingsrätten bedömde misshandeln som allvarlig eftersom det rörde sig om oprovocerat gatuvåld och att våldet riktades mot huvudet.

Mannen dömdes även för en rad andra brott som snatteri, olovlig körning och brott mot vapenlagen. I tingsrättens dom fokuseras dock mot misshandeln, dels för att det var det allvarligaste brottet och det som ledde till fängelsestraffet, dels för att det var det enda av de sammanlagt nio åtalspunkterna som han inte erkände.

Den misshandel som mannen döms för inträffade den 12 februari utanför Restaurang S2 i Borlänge.

Mannen som utsattes för misshandeln hann aldrig se vem det var som slog eller sparkade omkull honom och i rätten berättade han att han aldrig tidigare hade sett gärningsmannen. Två vittnen pekade dock ut 21-åringen oberoende av varandra, vilket väger tungt i tingsrättens bevisning.

De tre snatterier mannen döms för gäller stulen bensin från olika bensinstationer i Borlänge under december och januari.

Under samma tidsperiod har han stoppats när han kört utan körkort vid tre tillfällen i Hedemora och ett i Borlänge.

Vapenbrottet, slutligen, gäller 28 skarpa niomillimeterspatroner, som hittades i 21-åringens ägo i en lägenhet i Borlänge.

Under rättegången förklarade 21-åringen att han förändrats till det bättre och att det inte fanns någon risk för återfall i brott. Detta påstående satte dock rätten inte någon större tilltro till. Rätten konstaterade att han begått de flesta av de brott han dömdes för när han var villkorligt frigiven från ett annat fängelsestraff. Han är tidigare dömd åtta gånger bland annat för rån och olaga hot.

21-åringen ska dessutom betala ett skadestånd på 5 000 kronor för den kränkning som misshandeln innebar, läkarkostnader, samt betala för den bensin han har stulit.