Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex av tio anställda i Dalarna är överviktiga

Sex av tio anställda i Dalarna, 58 procent, är överviktiga.
Bland män har hela 67 procent ett BMI över 25, medan motsvarande siffra för kvinnor är 43 procent.

Det hälsoföretaget Previa, i ett pressmeddelande.

– Övervikt och fetma beror ofta på en kombination av ett högt kaloriintag, bristande fysisk aktivitet och ärftliga faktorer. Ett högt BMI behöver inte vara farligt men bör ses som en varningssignal, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa.

BMI, Body Mass Index, anger relationen mellan vikt och längd. Världshälsoorganisationen WHO definierar ett BMI över 25 som övervikt och ett BMI över 30 som fetma. Enligt den definitionen är 58 procent av de anställda i Dalarna överviktiga, och 15 procent lider av fetma. Gränsvärdena för BMI ska ses som riktmärken och gäller för vuxna personer med normal muskelmassa.Undersökningen visar också stora skillnader i BMI mellan olika åldrar. Hela 63 procent av de anställda över 50 år i länet är överviktiga, vilket kan jämföras med 44 procent av anställda som är under 36 år. Personer som lider av fetma riskerar att drabbas av både diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

– Arbetsgivare kan ofta stötta anställda när det gäller att förbättra kost- och motionsvanor. Vikt och mat är känsliga frågor för många, och professionellt stöd är därför viktigt för den som behöver ändra sin livsstil, säger Urban Svensson. Statistiken kommer från en undersökning där Previa på uppdrag av arbetsgivare har kartlagt hälsan och arbetsmiljön för drygt 50 000 personer i hela landet under perioden 2009 till 2011.

I Dalarna deltog 2 999 personer.