Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Serierutor som berör

Adoption och rykande fabriker. Mensskola och en säl som vill ha en röd kombi. När Dotterbolaget ställer ut verk av sina serietecknare på Stadsbiblioteket skildras vardag, fantasi och politik.

"Härmed meddelas att rörsångaren samt kärrsångaren utgått ur sortimentet p.g.a svag efterfrågan. Välkommen åter."

Meddelandet som möter besökaren på Dotterbolagets utställning är lika komiskt som sorgligt. Vilken tur att det inte är riktig samhällsinformation utan ett konstverk av Sara Granér, tänker DT:s reporter. Men så får en liten dystopisk tanke fäste i huvudet. Kanske ser framtiden ut såhär?

Utställningen på Falu Stadsbibliotek, som rymmer serier av cirka 10 tecknare, öppnar upp för både underhållning och diskussion. Seriespektrumet är brett. Med mjuka linjer och milda färger tecknar Karin Didrings en serie om en säl som helt enkelt måste ha en röd bil. Lisa Woll-Rim Sjöbloms adoptionspapper utgör bakgrunden till hennes serie, både bildligt och faktiskt menat. Där berättar hon om hur den egna graviditeten fick henne att reflektera över sin resa från andra sidan jordklotet.

För dem som inspireras av utställningen finns också möjlighet att delta med egna alster. Om serieidéerna tryter är det bara att dra ett förslag på ett ämne ur en glasburk. En ung konstnär har till exempel gjort en serie på tre rutor med övertiteln "Den här serien ska handla om kaniner". De ligger i den sköna solen, får vi veta.