Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ser vårdvinster i sjukgymnastiken

Landstingets fysioterapeuter, tidigare sjukgymnaster, ser stora vinster med att fler vänder sig till dem i första hand.
– Det skulle minska köerna till läkare, och ett besök hos oss kostar bara hälften så mycket, säger Maja Myrén.

Maja Myrén är fysioterapeut, det som tidigare kallades sjukgymnast, och arbetar dels vid vårdcentralen Tisken, och dels vid primärvårdsrehab i Falun. Hon är dessutom ett av namnen under den debattartikel fysioterapeuterna publicerar angående bättre kvalitet i vården och vilka vinster man kan göra genom att bättre utnyttja resurserna.

– Sjukgymnaster är inget bristyrke. Det har länge varit remissfritt att besöka oss, men många träffar ändå en läkare först. När det gäller just muskler och leder vore det bättre om man i första hand vände sig till oss, där vi har den bästa kompetensen.

Hon säger att köerna till läkare är långa och att man skulle spara in ett steg i vårdkedjan om patienterna alltså direkt besökte en fysioterapeut i stället för att gå till en läkare och sedan få en remiss till dem.

– Det blir ett steg i onödan. Ett besök hos oss kostar dessutom hälften så mycket, och tar man med kostnaden för vad stafettläkare kostar blir skillnaden ännu större.

– Vi har också billigare behandlingar då vi använder kroppen som botemedel. Och är utbildade att veta när en läkare ska ta vid, vi gör inget vi inte kan.

Vilka patienter ska vända sig till er?

– De som har problem med muskler, leder och artros till exempel. Har man problem med axlar, rygg, höfter och knän kan man vända sig till oss. Vi är specialiserade på det. Det skulle spara tid för patienterna och spara på de läkarresurser vi har och som vi måste vara rädda om.

– Det är så inpräntat bland patienter och även i vården att man måste träffa en läkare. Vår uppmaning är att vända sig till oss i första hand ifall man har de här problemen.

Maja Myrén säger att man också drivit ett projekt där sjukgymnaster arbetade på akuten som en del i ett projekt, vilket föll väl ut. Men att det inte blivit något mer sedan projekttiden löpte ut.

– Vår uppmaning till landstingsledningen är att satsa mer på fysioterapeuter. Det finns stora vinster att göra. Som ett exempel från primärvården i Borlänge besöktes sjukgymnasterna av 81 patienter, varav tre skickades vidare till läkare. Skulle alla de vända sig till läkare först tar det stora resurser av landstinget.