Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seniorboende lär sig rädda liv

Varje år drabbas mellan 10 000 – 15 000 personer av hjärtstopp. Få av dem överlever.
På seniorboendet Ljusterns strand har alla utbildats i hjärträddning. Något som kan dubblera chansen att överleva.
– Vi blir ju inte yngre och vi är ivriga att hålla oss i livet, säger ordföranden Björn Grünewald.

Bostadsrättsföreningen Ljusterns strand, beslutade att köpa in en hjärtstartare. I samband med det anordnades även en kurs i Civilförsvarsförbundets regi. Samtliga av de 16 personer som bor i föreningens tio lägenheter deltog.

– Vi har haft en brandingenjör här förut också, berättar Annika Wester.

Efter det besöket finns numera brandfiltar och skumsläckare uppmonterade i de gemensamma utrymmena. Varenda lägenhet har kollats upp och de boende är numera noga med att kontrollera batterierna i sina brandvarnare.

Den här dagen är det Jannike Wåhlberg från Civilförsvarsförbundet som kommit till föreningen. Hon ska dels visa hur hjärtstartaren, den elektroniska defillibratorn, fungerar. Men Jannike Wåhlberg lär också ut hur hjärträddning går till utan en sådan apparat.

Det är oerhört bråttom när en människas hjärta plötsligt stannar. Räddningsaktionen bör påbörjas inom en minut. Sedan är rekommendationen att hjärtstartare används inom fem minuter.

Chansen att överleva minskar med upp till tio procent varje minut om inget görs, enligt internationella studier.

Jannike Wåhlberg har tagit med sig uppblåsbara dockor med namnet Little Anne som deltagarna får öva på. Hon uppmanar dem som klarar av det, att gå ner på knä. Det är sannolikt i den positionen man hamnar, eftersom personer med hjärtstopp oftast faller till marken.

Sedan gäller det att hitta rätt punkt att trycka ned på dockan, som består av ett huvud och en bröstkorg. Ett klickande ljud hörs när deltagarna gör rätt.

Jannike Wåhlberg räknar hastigt.

– 30 kompressioner tar ungefär 18 sekunder, säger hon sedan.

Det gäller att ta i ordentligt. Bröstkorgen ska tryckas ner 5-6 centimeter om det ska fungera. Visst kan det hända att revben knäcks. Men hellre det än att personen dör, påpekar Jannike Wåhlberg.

Hjärträddningen är fysiskt ansträngande vilket deltagarna snart blir varse om.

– Men man bör hålla på i 20 minuter. Det är bra att ni är många som går den här utbildningen så att ni kan turas om, säger Jannike Wåhlberg.