Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Senaste nytt om skogsbränderna: " Oländig terräng och brist på vatten "

 
Skogsbränderna i Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Skogsbränder pågår i både Älvdalen, Leksand och Lima.

Annons

[+] Liverapportering om skogsbränderna i Dalarna

UPPDATERING TISDAG 03.00:

Under natten har inget aktivt räddningsarbete pågått. Under den tidiga morgonen planerades hur insatserna skulle påbörjas under morgonen.

– Vi har inte kunnat göra något under natten på grund av terräng och för att det är på en skjutfält. Vi har turen att branden inte hotar bebyggelse. Men vi ska strata upp räddningsarbetet så snart det blir ljust, säger Anders Attehed, presstalesman.

Till att börja med handlar det om att börja släckningen med de fem helikoptrarna för att några timmar senare när det ljusnat ännu mer sätta in personal på marken.

I Leksand går det enligt räddningsledare Dennis Nordin så där även om spridningsrisken är dämpad i och med den svalare nattemperaturen.

– Vi har fortfarande flera kårer som ska jobba vidare i natt. Vi har precis nu vid 24.00 haft vaktsikte och personalen har bytts ut, säger han.

Branden är fortfarande inte omringad och helt under kontroll. Markstyrkorna jobbar med att få branden under kontroll. Det ser inte ut som om de kommer att få hjälp från flyg eller helikopter.

För skogsbranden i Torgåsen, utanför Lima ser det mer positivt ut.

– Det är under kontroll, vi har fått förstärkning från Borlänge och Ludvika som hjälper i natt, säger Mats Nilsson, räddningschef i beredskap.

Under dagen har både styrkor från Malungen och Sälen varit på plats. Det har även vattenbombats med helikopter.

– Det såg väldigt positivt ut när jag lämnade så min förhoppning är att vi kan lämna över till morgon, men det kan ju ändras snabbt.

UPPDATERING MÅNDAG 20.00:

Det brinner rejält på Älvdalens skjutfält. Så pass mycket att läget är förtvivlat och ett VMA har gått ut till de som befinner sig i närheten av Älvdalens skjutbana: Utrym området snarast.

– Branden riskerar att bli ny stor brand. Bränder i Härjedalen och Älvdalen närmar sig varandra. Det ser ut som en krigszon i området, säger räddningsledare Joahn Szymanski.

Det är en yta på 2 x 3000 meter som berörs – i nuläget.

– Vi är inte så många man från räddningstjänsten som är på plats, då det kan finnas odetonerade ammunition som kan explodera, säger Szymanski.

PLUS: Branden tog ny fart "Vi har tappat kontrollen över den"

Brandstyrkor från Leksand och Vansbro bekämpar samtidigt en skogsbrand vid Jerkersbodberget, mellan Leksand och Dala-Järna. Det är branden som startade i lördags som har blossat upp igen.

– Branden sprider sig väldigt fort, säger Mattias Ström, räddningschef i beredskap i Vansbro.

– Det är mycket oländig terräng och det råder brist på vatten, fortsätter han.

Brandfronten uppges vara 250 meter och elden sprider sig snabbt.

I Västerdalarna är det ett område väster om Torgås och Lima där ett 30-tal personer jobbar med släckningsarbete.

– Vi har haft en helikopter som vattenbombat sedan tidig måndagsmorgon, berättar Mattias Nilsson, räddningschef i beredskap i Malung-Sälen.

– Just nu ser jag positivt på arbetet men det kan förändras snabbt genom vindbyar.

Det brann även på Tjärnaberget i Borlänge men här uppger räddningstjänsten Dala Mitt att man har elden under kontroll.

PLUS: Polisens misstanke – flera skogsbränder kan vara anlagda: "Kvalificerat vansinne"

Uppdatering Tisdag 15:00

Branden i Lima uppges vara under kontroll och styrkor från Dala-Mitts räddningstjänst samt Ludvika har lämnat platsen, berättar Stefan Fröblom, insatsledare Dala-Mitt.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips