Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sena röster räknades

På onsdagen räknade valnämnden valsedlar som lämnats av 292 väljare skrivna i kommunen.
– Det är dels utlandsröster, dels sena förtidsröster, berättade valnämndens sekreterare Marianne Gidlund.

Annons

Räkningen var en offentlig tillställning. Politiker företrädande olika partier fanns på plats i Stadshuset, kanske i hopp om att de sista rösterna skulle ge något extra mandat i kommunfullmäktige.

Innan valnämnden började sin räkning låg Centerpartiet bäst till för att ta ytterligare ett mandat i både valkretsen för Ludvika stad och valkretsen för Grangärde-Säfsnäs.

Partiet fick dock bara tre tillkommande röster i valkretsen för Ludvika stad och fem röster i Grangärde-Säfsnäs. Så tills vidare gäller det preliminära resultat som blev klart under valnatten.

Det vill säga, Socialdemokraterna får 17 mandat (minus 5 jämfört med valet 2010), Moderaterna 10 (plus 1), Centerpartiet 2 (ingen förändring), Folkpartiet 1 (minus 1), Vänsterpartiet 4 (ingen förändring), Miljöpartiet 3 (plus 1), Sverigedemokraterna 7 (plus 5) och Bopartiet 1 (minus 1).

– Av de röster vi räknade i dag var det 54 väljare som lämnat sina röster utomlands på svenska ambassader medan 73 väljare skickat brev från utlandet med sina röster. I övrigt var det sena förtidsröster som bland annat lämnats in under helgen, uppgav Marianne Gidlund.

Efter att valnämnden var klar med sitt arbete vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen, åkte representanter för nämnden till länsstyrelsen i Falun. Hos länsstyrelsen sker ny räkning av samtliga röster och när den räkningen är klar presenteras ett slutligt valresultat.

Sammanräknat alla röster som räknades på valnatten och de som räknades av valnämnden, lämnades 9 232 giltiga röster av väljare skrivna i valkretsen Ludvika stad. Motsvarande siffra för Grangärde-Säfsnäs var 7 619.

283 röster var blanka och betraktas därmed som ogiltiga.

Ytterligare 51 röster har noterats som ogiltiga av olika skäl.