Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Selakovic hörs i försenad rättegång

Annons

Tidsplanen för rättegången om ekonomiska brott i IFK Göteborg har redan spruckit rejält. Två av de tre åtalade har ännu inte hunnit förhöras, trots att man i dag går in på rättegångens tredje dag.

Första dagen gick åt till parternas sakframställan, alltså hur de allmänt ser på de händelser som Ekobrottsmyndighetens åtal handlar om.

På torsdagen förhördes den åtalade förre klubbdirektören Mats Persson, och två tillresta vittnen som man inte ville ändra tiden för.

I dag ska rätten höra de två övriga åtalade, förre kassören Jan Nilsson och IFK-spelaren Stefan Selakovic.

Åtalet mot Nilsson och Persson omfattar en rad punkter, bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Selakovic är åtalad för en mindre roll, bland annat grovt penninghäleri och medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll. Alla tre förnekar att de gjort något brottsligt.

Anklagelserna mot Selakovic handlar om hur det gick till när IFK Göteborg återbetalade 1,3 miljoner kronor som ersättning för att Jan Nilsson, med aktier, betalat anfallaren Peter Ijehs sign-on-fee i slutet av 2003.

Nilsson fick ersättning via Selakovic när denne skrivit på för IFK i januari 2005. Mats Persson gav order om att 1,3 miljoner extra skulle betalas till Selakovic, som sedan instruerades att föra dem vidare till Jan Nilssons bankkonto.

Stefan Selakovic greps för förhör i samband med polisens husrannsakan i november 2005. Hans advokat, Jonas Nilsson, har medgivit att Selakovic då lämnade oriktiga uppgifter om transaktionen som han ovetande och ofrivilligt dragits in.

Fyra vittnesförhör, som enligt planen skulle ha hållits under torsdagen och fredagen, har skjutits upp till nästa vecka. Ett av dessa vittnen är IFK Göteborgs förre ordförande Bengt Halse.

Tingsrättens förhoppning var att kunna avsluta rättegången på tisdag. Men redan nu verkar det mycket sannolikt att minst en av de tre reservdagarna i juni måste användas.

TT

Mer läsning

Annons