Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seger för de boende

Bergvik skog ville bygga 115 vindkraftverk. Men det blir bara 53.
En seger för bygden, som stridit mot vindkraften i fyra år.
– Vi har bevisat nu att vi hade rätt, säger Lena Höglund, ordförande i Svartnäsbygdens vildmarksförening.

Det har varit en Davids kamp mot Goliat för de 83 motparterna som kämpat mot Bergvik skogs planer på vindkraftverk i Svartnäs.

Svea hovrätts dom kan inte överklagas och sex av åtta berg i området slipper nu vindkraftverken - de berg som ligger närmast byarna.

– Till stor del ser vi fördelar med domen. Men det är lite tråkigt för de södra delarna som vi inte lyckades rädda, säger Lena Höglund.

Bergvik skogs motståndare i vindkraftsfrågan har hela tiden hävdat att området ur miljösynpunkt är olämpligt.

– Vindkraftverken slaktar ju fåglar på löpande band och avger hälsofarligt buller för folk som kommer i närheten. Det är sådana skäl som vi har angett. Nu har tingsrätten och hovrätten gett oss rätt. Det är en stor seger för miljön, helt klart, säger Lena Höglund.

Per Skye har fritidshus i Svartnäs som används året runt och är en de som stridit mot vindkraften.

– Vi känner glädje. Bergvik ville bygga 115 vindkraftverk och nu blir det 53. Läser man villkoren för hur de ska byggas tror jag att det blir svårt att få till dem också. Vi får väl se vad det blir till slut, säger Per Skye och fortsätter:

– Vi kan inte komma mycket längre. Som lekmän har vi kämpat mot Bergvik och deras advokater. Det har varit en lång process och det känns skönt att det är över.

Aktionsgruppen mot vindkraftverk i Svartnäs har dock en del av kampen kvar.

– Nästa steg är att gå på kommunen eftersom de har kvar det här området i sin översiktsplan och vindbruksplan, säger Lena Höglund och fortsätter:

– Två domstolar och Naturvårdsverket tycker att vindkraftverk är olämpligt och att det finns stora naturvärden i just det här området. Det borde ju räcka, jag tycker inte att kommunen ska kunna gå emot det.