Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp så hästen får bra hö

Hästen ska ha bra hö och det är dåligt med det i år.
Så kräv foderanalys vid köp så du vet vad du får!

Annons

Rådet kommer från djurskyddshandläggare Anna Sörlin på länsstyrelsen. Hon har fått flera samtal från hästägare, som köpt undermåligt hö på Blocket.

När det väl upptäckts har annonsen varit borta och säljaren inte stått att finna någonstans. Så se upp, om du dristar dig att handla hö på nätet.

- Det är si och så med kvaliteten på hö i år, och som köpare har du rätt att kräva foderanalys. Gör det och acceptera inte att få den i efterhand, säger Anna Sörlin.

Se också till att handla av säljare med tillstånd från Jordbruksverket. Ett tillstånd som krävs för att få sälja foder till djur som ingår i livsmedelsproduktion.

Med tanke årets ytterst varierande höskörd rekommenderar hon hästägare att aldrig handla utan att ha fått svart på vitt beträffande kvaliteten.

- Priset på hö ligger på mellan två och fyra kronor kilot, och en normalstor häst sätter i sig runt tre ton under uppstallningsperiodens nio månader.. Då gäller det både för plånboken och hästens hälsa att det är av bra kvalitet, slutar Anna Sörlin