Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se upp för nyskyltat – max 40 där folk bor

Nu gäller det att se upp, och inte köra för mycket på rutin.
I dagarna börjar nya fartgränser gälla på många håll i kommunen. Max 40 kilometer i timmen blir det i alla tätorter, utom Djurmo.

De nya fartgränserna är en följd av den nya trafikplan som kommunens ansvariga jobbade fram i fjol. De har kollat Trafikverkets rekommendationer om rätt fart i tätbebyggda områden. De har ställt ut förslaget, hållit möten och fått in synpunkter från 16 av 60 vägföreningar.

– Jag tror de flesta är nöjda med de nya hastighetsbegränsningarna. Vi har fört en dialog och kommit fram till att 40 ska gälla i alla bostadsområden. För många olika begränsningar blir besvärliga att hålla reda på, och dessutom blir vi tvungna att skylta om alla stickvägar, säger gatuchefen Jan Frimodig.

Undantaget är Djurmo som får behålla sin 30-skylt. Även förbi Kyrkskolan och Bäsna skola som ligger vägnära är det 30-gränsen som gäller.

På de allmänna vägarna är det Trafikverket som byter runt 150 skyltar, myndigheten har också tagit på sig att skylta om på de enskilda vägarna. Kommunens folk behöver bara byta ut ett 20-tal röd-gula plåtcirklar.

De nya fartgränserna ska egentligen gälla från den 1 november, men än är inte omskyltningen helt klar.

– Nu är det viktigt att folk är uppmärksamma och visar hänsyn, risken finns ju att man kör på rutin. Vi gör ju inte det här för att jävlas, utan för att öka trafiksäkerheten. De flesta vill ju ha en lugn trafiksituation där de själva bor, och det går inte att ha fartgupp överallt, säger Jan Frimodig.