Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se till hästen inför vintern

Dåligt foder, leriga hagar och styngflugelarver lurar på hösten och är värda att ta på största allvar.
Undernäring, karledsinflammation och problem med magen riskerar annars drabba hästen och orsaka problem.
Och det är speciellt viktigt i år efter den regniga sommaren och en lika blöt höst!

- Hästar har som regel ett gott sommarhull efter betessäsongen, men det försvinner snart och hästen behöver ett foder av bra kvalitet för att hålla formen, säger veterinär Björn Gammelgård på Veterinärkliniken i Rättvik.

Han råder därför alla att göra en höanalys, för att fastställa lagringsförluster av vitaminer och näringsämnen, och ställa en foderstat efter det för att hästen ska hålla hullet och må bra under vintern.

- Men följ den inte slaviskt då det är individuellt hur mycket varje häst behöver. Ett bra riktmärke är att revbensbågen ska vara täckt av ett tunt lager och revbenen kännas men inte stå ut, fortsätter Björn Gammelgård.

En annan höstplåga till följd av leriga hagar är mugg. En infektion som uppstår i sårig skorvig hud och riskerar leda till smärtsam inflammation i karleden. Obehandlad riskerar den sprida sig uppåt till huden på skenbenet och kallas då rasp.

- Finns en inflammation blir många hästar bättre av kortison, som kan behöva kombineras med antibiotika om hästen får feber, säger Björn Gammelgård.

Huden i karleden är tunn och hästen behöver hjälp att få den att stå emot angreppen utifrån. Det får den bäst genom att huden hålls ren och torr och dagligen smörjs in med feta salvor.

Besvär med magen hör också hösten till, utan att någon egentligen vet vad det beror på. Fruset gräs, att hästen får i sig mycket jord eller parasiter i tarmkanalen är tänkbara orsaker.

- Typiska symtom är att hästen stannar och kissar i tid och otid, står och flemar, tittar sig åt magen, äter sämre och är tröttare än vanligt, förklarar Björn Gammelgård.

- Här kan ett lösande foder vara till nytta, och jag brukar rekommendera en blandning av som ägaren kan göra själv och testa en vecka, fortsätter han.

Nu är också hög tid att börja tänka styngflugeavmaskning som bör göras under november-december. Ett annat problem är älgflugorna, som är fruktansvärt irriterande och viktiga att plocka bort.

Hösten är också en tid med hosta, sekret från näsan och ibland också feber. Drabbad av virus behöver hästen vila och få hjälp med att hålla näsan ren.

- Då klingar symtomen av på ett par tre veckor. Men om hästen får feber igen kan det vara tecken på en sekundär bakteriell infektion som kräver antibiotika, slutar veterinär Björn Gammelgård, som har mångårig erfarenhet och i yrket specialiserat sig just på hästar.