Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"SD vill leva bakvänt - men gårdagen är mer svensk än i dag"

Annons

Vem är jag? Och vem har rätt att bestämma det? Hur jag själv identifierar mig kan väl bara vara upp till mig?

Frågorna har poppat upp efter den senaste veckans vidriga uttalanden från SD:s partisekreterare och Riksdagens andre vice talman Björn Söder. Han säger att judar och samer kan vara svenska medborgare, men de tillhör inte folket, och nationen Sverige (vad han nu menar med det?). Han menar också att Soran Ismail inte kan känna sig som både kurd och svensk samtidigt.

Vad har han för rätt att identitetsbestämma människor? Och vad har SD för gammeldags syn på individen om man bara kan vara en sak åt gången?

Jag, och de flesta jag känner, jonglerar flera identiteter. Eller flera faktorer som ger en komplex identitet som inte bara bygger på var dina förfäder kommer från eller vad du har för hudfärg eller religion. I dagens globaliserade samhälle är den nationella tillhörigheten bara en bråkdel av en människas identitet. Vi tillhör rörelser och nätverk som sträcker sig över nationsgränser. Våra värderingar och egenskaper säger mer om oss som människor än vad som står i våra pass.

Jag identifierar mig som kvinna, (fd) friidrottare, copywriter, dalkulla och nybörjare på hus. Jag känner mer samhörighet med en nybliven mamma i Kazakstan än med Björn Söder och hans gäng. Ibland är jag amerikanska. När jag reser till USA och får ställa mig i kön till passkontrollen för amerikanska medborgare. När jag röstar. Och när jag brer på ett tjockt lager jordnötssmör och sylt på mackan. Ovanan med jordnötssmör har jag behållit, samtidigt som jag också identifierar mig som svensk. Frågan är hur herr Söder ser på den kulturella assimileringen?

Jag har alltid tyckt om att vara på stora myllriga flygplatser med massor av människor. Jag vet inte varför, men jag tänker på det igen nu när medborgarskap och svenskhet ifrågasätts. Där samlas människor som bär med sig bevisen på sina nationella identiteter i väskan, men som också delar något större; resandet. De är på väg till eller från den plats de valt att kalla sitt hem. Eller kanske mellan två platser de kallar hem.

Vad är svenskt och vem är svensk? Det är väl begrepp som förändras med tiden och med den du pratar med. Och som ska förändras med tiden och med den du pratar med. Sverige och svenskhet har aldrig sett likadant ut två dagar i rad. Men SD verkar vilja leva bakvänt. Gårdagen är liksom alltid lite mer svensk än dagen idag.

Känner du dig svensk? Vill du vara svensk? Bor du i Sverige? Om du svarar ja på någon av frågorna är svensk en del av din identitet.

Nä. Nu tar vi och njuter av helgerna. Jag och mina identiteter önskar dig och de dina en riktigt god jul, Chanukka, Kwanzaa och ett gott nytt år!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel