Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD utvecklas mot ett missnöjesparti

Annons

I går kom nya opinionssiffror som placerar Sverigedemokraterna, SD, som landets tredje största parti. I opinionsinstitutet Ipsos senaste mätning ökar partiet med 2,7 procentenheter och hamnar på 8,5 procent. Det är en signal tydligare än någonsin att det är dags för det politiska etablissemanget att sluta negligera Jimmie Åkesson och hans partikamrater. Det finns naturligtvis inte så många rasister i vårt land som motiverar opinionsframgångarna för partiet. Men det gror ett missnöje som Sverigedemokraterna fångar upp och drar växlar av.

SD är på väg att utvecklas från en renodlat anti-invandrarpari till ett storskaligt missnöjesparti, vars motsvarighet länge har funnits och skördat politiska framgångar på olika håll i Europa. I Sverige finns grogrunden bland män, främst i medelstora städer och i mindre kommuner. Det utanförskap som regeringen vill eliminera, men som den ekonomiska utvecklingen i Europa och konjunkturen här hemma har satt käppar i hjulet för, ger SD nya väljare från Moderaterna, enligt en opinionsanalytiker på Ipsos.

Den politiska utmaningen under det närmaste året blir att ta ansvar för en ökad flyktingström i en situation där arbetslösheten väntas stiga. Det ställer krav på lyhördhet inför problemen, men framför allt mod att stå upp och bekämpa främlingsfientliga krafter i samhället.