Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker i Borlänge utesluts ur partiet efter knivdom - blir politisk vilde

En av Sverigedemokraternas politiker i Borlänge utesluts ur partiet.
Han väljer nu att behålla sina uppdrag och sitta kvar som "politisk vilde".
– Det har tagit väldigt stora proportioner. Jag tycker inte att det är korrekt, säger Sven Hellström om uteslutningen.

Sverigedemokraterna har uteslutit Sven Hellström ur partiet.

Bakgrunden är en dom i tingsrätten där Hellström dömts till 50 dagsböter för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Det var när polisen i april omhändertog honom utanför Galaxen som kniven påträffades i hans ficka.

Ann-Cathrin Löfwenhamn, SD-ordförande i Borlänge, säger att det är domen som ligger bakom uteslutningen ur partiet.

– Det är medlemsutskottet och partistyrelsen som beslutat. Vi kan inte ta uteslutningsärenden på lokal nivå. De tycker att det är så pass allvarligt att han inte stått bakom vår värdegrund.

Att Sven Hellström behåller sina politiska uppdrag tycker hon är olyckligt. Han är ledamot i omsorgsnämnden, byggnadsnämnden samt barn- och bildningsnämnden, vidare ersättare i kommunstyrelsen och kulturnämnden.

– Han väljer att sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. Helst ser vi att han lämnar sina uppdrag, han sitter i ganska stora nämnder, säger Ann-Cathrin Löfwenhamn.

Sven Hellström bekräftar att han behåller sina politiska uppdrag i Borlänge kommun.

När det gäller händelsen i april, som ledde fram till den fällande domen och uteslutningen, så har han i tingsrätten förklarat att han glömde att lägga ur kniven ur fickan.

Den aktuella aprilkvällen började med en grillfest, där han skar grönsaker med sin fickkniv.

Efteråt gick sällskapet på pub för att dricka öl och sedan vidare till Hela Huset gungar på Galaxen. Han hade då glömt att han hade kniven kvar i fickan.

– Det var så det gick till. Jag glömde att tömma byxfickorna hemma. Det är inte med vett och vilja, säger Sven Hellström.

Och berättar att han är väl insatt i vad "knivlagen" innebär. Hellström är aktiv som nämndeman vid Falu tingsrätt.

– Jag trodde aldrig att det skulle ta sådana här proportioner. Vem som helst kan glömma. Vad har jag gjort? Jo, haft den i fickan. Det är fel. Men vem som helst kan glömma.

Han är kritisk till hur partiet hanterat uteslutningen.

– Det här har gått upp och ned i partiet. Domen vann laga kraft i juli. Vi landade i att jag skulle ta en time out från nämnder, kommunfullmäktige och nämndemannauppdraget.

– Efter en och en halv månad får jag ett brev från medlemsutskottet där det står att de startat ett uteslutningsärende på mig.

Sven Hellström säger att det i medlemsutskottet förekommit direkt felaktiga påståenden, som att han dömts för olaga vapeninnehav.

– Man har inte bemödat sig att läsa igenom det jag skrivit. Jag ställer mig också frågande till att man kan landa i ett straff, en time out, och sedan får jag ett straff till.

Sven Hellström säger att han nu lägger det hela bakom sig, och fortsätter att vara politiskt aktiv, utan att tillhöra något parti.

– Jag kommer att lägga motioner efter nyår.