Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-politiker anställer egen dotter för skattepengar

Annons

- Det är viktigt att man har en stark lojalitet med partiet.

Som oppositionsråd i Landstinget Dalarna har Marie Edenhager (SD) rätt till en politisk sekreterare.

- Anställningen är inte klar än, men papprena är inlämnade till landstinget. Vi har rätt att föredra vilken sekreterare som jag som oppositionsråd ska ha tillgänglig, säger Marie Edenhager (SD).

Enligt Marie Edenhager är valet av Johanna Edenhager som politisk sekreterare väl förankrat i partiet och i partiets landstingsgrupp.

Stämmer det att hon är din dotter?

- Det är hon ju, men det har inte med saken att göra.

Är det här svågerpolitik?

- Det finns säkert dem som kan uttrycka sig på så vis, men det handlar om att när vi ska tillförordna tjänster så ska vi hitta personer som är lämpliga. Det är viktigt att hitta en person som är lojal och insatt i det arbete som jag har bedrivit. I det spektrat så har hon befunnits som en lämplig person och då har det saknat betydelse om hon är dotter eller inte.

Marie Edenhager betonar i stället att vikten av att den politiska sekreteraren är lojal med Sverigedemokraterna.

- Det är viktigt i vår uppbyggnad av partiet. Vi är hårt ansatta och det är viktigt att man har en intern krets att lita på. Det har förekommit infiltratörer.

Har Sverigedemokraterna haft problem med infiltratörer i Dalarna?

- Det kan jag inte säga rakt och tydligt, men vi har haft sådana problem inom partiet. Jag vill inte säga om det har varit hos oss i Dalarna.

Fakta: Politisk sekreterare

En politisk sekreterare är en tjänsteman anställd, i det här fallet av landstinget, för att hjälpa de förtroendevalda i deras politiska arbete. Anställningen är sammankopplad med mandatperioden.