Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD överklagar kommunalt beslut om islamiskt center

Sverigedemokraterna överklagar beslutet om islamiskt center.
Ärendet hamnar nu hos länsstyrelsen - eller förvaltningsrätten.

Kommunen har godkänt ett planprogram för ett islamiskt center och nu ska en detaljplan upprättas för det aktuella området vid Stadshuset.

Sverigedemokraterna har valt att överklaga. Stadsarkitekt Arne Ludvigsson konstaterar att överklagan kommit in i rätt tid. Det är det enda ställningstagande kommunen ska göra, innan ärendet överlämnas till högra instans.

Om det blir till länsstyrelsen eller förvaltningsrätten är oklart.

Planprogrammet som sådant kan inte överklagas, det är först när detaljplanen är antagen som överklagan är möjlig.

– Men man kan alltid klaga på grunderna för hur ett beslut har fattats, konstaterar Arne Ludvigsson.

Marie Edenhager (SD) skriver i partiets överklagan att kommunen på ett otillbörligt sätt ska ha gynnat enskild part, Islamiska förbundet, i ärendeprocessen kring en försäljning av mark vid Stadshuset i Borlänge. SD anför att kommunen inte erbjudit aktuell mark till andra eventuella intressenter.

Edenhager pekar vidare på att kommunen "i ärendeprocessen underlåtit sig att försäkra sig om hur den finansiella regleringen ska ske. Vem betalar för detta bygge? Finns pengar från Saudiarabien, en av väldens värsta diktaturer?"

Arne Ludvigsson konstaterar att det alltid är möjligt att klaga på ett kommunalt beslut, om man anser att regelverket åsidosatts och att något inte gått rätt till. Såväl miljö- och byggnadsnämnden som näringslivs- och planutskottet har godkänt planprogrammet. Avsikten är att påbörja ett detaljplanearbete och uppta en diskussion om markförsäljning.