Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-mötet om folkomröstning visade film från nazistisk sida: "Vi tar avstånd från all rasism"

Sverigedemokraterna i Borlänge har inlett en kampanj för en folkomröstning om ett islamiskt center. En av partiets riksdagsledamöter reagerade vid upptaktsmötet då en film från en nazistisk hemsida visades för publiken.

Annons

Se filmklippet: SD-politikern drabbad av nazismen

Sverigedemokraterna i Borlänge hoppas på stöd från andra partier när det gäller frågan om ett islamiskt center på Hagalund.

– Annars skulle vi nog inte jobba med det här. Många i Borlänge tycker som vi, säger Tony Nyberg.

SD kräver en folkomröstning och har inlett en namninsamling. Till upptaktsmötet för kampanjen, på Erikslundsgymnasiet, kom närmare 100-talet personer.

Läs även: Islamiskt center ska bli en värdig mötesplats

När ett filmklipp från en nazistisk sida visas under mötet, tar en närvarande riksdagsman till orda. Magnus Persson, som sitter på dalabänken i riksdagen, berättar vad det är för typ av sida, och att den absolut inte ska användas i något sammanhang.

Tony Nyberg beklagar det hela, och han säger till DT att han inte står för någon rasism eller nazism. Filmklippet hade han fått från en flykting, enligt honom själv. Om han känt till bakgrunden hade det inte visats.

– Vi tar starkt avstånd från rasism och nazism. Men vi svenskar måste få tycka. Jag har själv blivit drabbad av nazismen, säger Tony Nyberg.

Frågan om detaljplan för det aktuella området på Hagalund kommer närmast upp i byggnadsnämnden, innan ärendet vandrar vidare till kommunfullmäktige. Där kan ett beslut tas i januari eller februari.

Läs även: Hagalund är bästa platsen

Hittills är det SD som gått emot förslaget till detaljplan.

Moderaterna har tidigare också varit motståndare till att ett center byggs på Hagalund. Moderaterna vill att Islamiska förbundet anvisas en annan plats i Borlänge.

Liksom SD vill Moderaterna att området på Hagalund ska användas på annat sätt.