Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD mosades i budgetdebatten

Det var ett mycket enigt men också debattglatt fullmäktige i Smedjebacken som samlades i måndags kväll för att avgöra kommunens driftbudget för 2016.

Fullmäktiges ordförande, Carin Runeson (S), mjukstartade genom att uppmärksamma församlingen på att måndagen den 16 november var den första arbetsdagen efter fredagens terrordåd i Paris:

– Det är svårt att överblicka konsekvenserna av det oerhörda dådet. Men det är viktigt att inte låta det som hänt bara passera, utan försvara det öppna och fria samhället och fördöma IS våld.

Carin Runeson betonade vikten av att inte sätta ett likhetstecken mellan dådet och den islamska religionen.

– Med solidaritet som ledstjärna ska vi välkomna dem som flyr hit från krig och svält. Låt inte rädslan och de onda krafterna besegra oss.

Med en blombukett i trikolorens färger och ett tänt ljus på podiet markerades att fullmäktige hedrade terrordådets offer.

Detta blev inledningen till en måndagskväll i sessionssalen, där det åter en gång stod klart att det finns ett marginaliserat parti i Smedjebackens fullmäktige – SD.

Kommunalrådet Fredrik Rönning (S) slog fast att den föreslagna driftbudgeten för 2016 är stark, och en fortsättning på de senaste årens starka ekonomiska utveckling i kommunen.

Efter ett 2015, då resultatet väntas bli ett plus på drygt 6,3 miljoner, ska resultatet nästa år landa på strax över tolv miljoner kronor.

Enligt budgetplanen bedöms dessutom resultatet stiga till närmare 17,1 miljoner 2017 och till drygt 21,6 miljoner kronor 2018.

– Det blir små ramjusteringar 2016, lovade Rönning.

Därefter passade han på att tacka den sittande S-regeringen för bättre villkor i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

När sedan Johan Persson (SD) äntrade talarstolen och presenterade partiets motförslag blev detta också den tändande gnistan.

Att SD vill ta 2,5 miljon av överskottet och stärka familje- och utbildningsnämndens kassa var måhända inte särskilt utmanande.

Men att partiet "... vill bevara kulturarvet utan att ge avkall på utvecklingen...", och att SD i anklagande ton hävdade att "... styrande politiker... förespråkar en politik som leder till ökande utanförskap, segregation och ett splittrande samhälle..." tangerade en gräns.

När sedan Johan Persson även föreslog att kommunen ska säga upp avtalet med Migrationsverket och omfördela pengarna i kommunen hade Rönning fått nog.

– Jag vill bara fråga hur mycket ansvar Sverigedemokraterna tar när man vill sänka anslagen till skola och omsorg med 94 miljarder, vilket skulle ge Smedjebacken 94 miljoner kronor mindre?

– Och nu vill ni ge 2,5 miljon till familje- och utbildningsnämnden. Det går inte ihop, dundrade Rönning.

Johan Persson replikerade med att uppgiften om 94 miljarder är floskler, att det egentligen handlar om pengar som i dag går till invandringen.

– Vi får väl låta folket avgöra vad som är sant.

Oppositionspartierna framstod i ljuset av detta som en allians till kommunens tre styrande partier, S, V och MP.

Samtliga deklarerade sitt gillande till budgetförslaget och attackerade SD-förslaget, vilket Johan Persson (SD) syrligt kommenterade med följande:

– Jag vill tacka för att ni visat att vi har en socialallians i kommunen med SD i opposition.

Efter ett långt replikskifte tvingade SD, trots den uppenbara övermakten, budgetbeslutet till en votering.

Med röstsiffrorna 31-3 klubbades driftbudgeten för 2016 igenom, vilken totalt omsluter 557,3 miljoner kronor.