Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-kandidat varnas för rasistisk bild

SD-kandidaten Madelene Vestin varnas av partidistriktet för en rasistisk bild hon delat på Facebook. När det står klart att hon delat andra artiklar från hatsajter som Avpixlat vill partiets distriktsordförande Jenny Nordahl inte kommentera saken.
– Jag förstår inte vad ni försöker vinna på det här, säger hon.

Efter att gruppen "Inte rasist men..." som granskar Sverigedemokraterna upptäckte att SD-kandidaten Madeleine Vestin, partiets andra namn till kommunfullmäktige i Falun och 16:e namn på listan till landstingsfullmäktige, delat en rasistisk nidbild på Facebook sa Madeleine Vestin till DT att hon delat länken av misstag.

– Detta är acceptabelt. Vi ska nu ha ett möte om detta - om hur vi ska agera, sa partiets distriktsordförande Jenny Nordahl till DT då.

"Inte rasist men..." har dock gått igenom Vestins tidigare Facebook inlägg och hittat länkar till artiklar från hatsajterna avpixlat.se och exponerat.se, där Vestin kommenterar artiklarna (se tillhörande bilder).

Distriktet i Dalarna och i Västmanland har nu utrett Vestins agerande.

– Eftersom detta var hennes första miss, och hon har gjort ett bra jobb för övrigt, och hon har plockat bort det från sidan. Det är ingenting som har legat kvar eller någonting sånt. Så hon har fått en skarp varning, en gång till så är det andra bananer då, säger Jenny Nordahl.

Har ni sett hennes tidigare facebook-inlägg?

– Nej, vi låter er i media sköta det jobbet för det gör ni så bra, så det behöver inte vi göra.

Tidigare, i februari och i mars, länkar hon till artiklar från Avpixlat och Exponerat, där hon också svarar på kommentaren "Sverige om 20 år?" med svaret "Yes, om det fortsätter så här är det nog ingen tvekan om den saken"..

– Du får maila över det där till mig, för det är ingenting jag har sett eller läst, jag spenderar inte mina dagar med att gå igenom andras Facebook.

Av det jag läste upp, hur ser ni på det?

– Jag uttalar mig inte förrän jag själv jag läst det.

Hur går ni tillväga när ni kollar om någon är lämplig eller inte? Det här var oacceptabelt men det var hennes första gång. Då talar jag om att det finns fler gånger, hur resonerar ni kring det?

– Nu ska jag vara hemskt ärlig mot dig och säga så här: Det ni håller på med nu, oavsett vilken media: Jag förstår inte vad ni försöker vinna med det . Det jag är intresserad av är varför ingen rotar runt i alla de som är pedofildömda. Som vi ändå ger uppdrag åt som sitter som politiker. Som är dömda tre gånger.

Jag frågar dig om det här?

– Jag kan inte svara på det just nu, säger Nordahl.

Så här kommenterar Madelene Vestin länkarna hon delade och sina kommentarer:

– Eftersom jag lagt upp det och diskuterar med mina vänner på Facebook, är det inte jag som sprider det. Det är ni.

– Ja, jag är väl inte för mångkultur. Eller jag har ingenting emot mångkultur, så länge alla lever i fred och harmoni. Att de här sidorna är någon slags hatsajter, så har jag inte uppfattat det. Inte att det skulle vara sajter med hat mot islam, utan sidor där folk går in och skriver lite allt möjligt.

Du delade en artikel där det skrivs att en kvinna i Syrien stenades till döds efter att ha använt Facebook. På kommentaren "Sverige om 20 år?" skriver du: "Yes, om det fortsätter som nu så är det nog ingen tvekan om den saken". Vad menar du med det?

– Att det finns möjlighet, nu när vi har terrorister i Sverige, att det blir kulturkrockar.

Hur menar du då?

– Isis till exempel, befinner sig i Sverige, som jag har fått höra eller sett när man läser Aftonbladet och så.

Du delade det här i februari, då rapporterades inte många ord om Isis?

– Jag kände till dem då.