Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD försöker göra rykten och lögner till sanningar

Om jag medvetet och öppet skulle sprida halvsanningar, falska rykten och lögner om mina vänner skulle jag snabbt bli avslöjad och fördömd. Om jag medvetet skulle göra samma sak mot dem jag arbetar med eller träffar ofta, skulle resultatet snabbt bli detsamma. Jag skulle bli avslöjad, fördömd och folk skulle reagera med varierande stigande ilska beroende på vad jag sagt.

Det skulle inte accepteras vare sig i det korta eller långa perspektivet att jag ägnade mig åt lögner, eller systematiskt spred osanningar eller fabricerade fakta i syfte att förlöjliga, svartmåla eller även demonisera andra människor i min omgivning. Att folk skulle reagera med kraft och styrka mot mina lögner är lätt att förstå.

Hur kan det då komma sig att vi är beredda att köpa rykten, halvsanningar och ibland direkta lögner om medmänniskor vi inte känner? Hur kan det komma sig att vi inte reagerar lika starkt när någon, några eller en hel organisation, medvetet ägnar sig åt att smutskasta, misstänkliggöra och demonisera andra människor och ibland hela folkgrupper?

Det är min absoluta övertygelse att det är precis vad Sverigedemokraterna ägnar sig åt. Systematiskt, medvetet och planerat försöker de vinna sympatier och röster genom att via sociala medier dela rykten och osanningar tills dessa blir till någon slags allmänt känd sanning.

Vi har många exempel på att SD gör så. Sist handlade det om huruvida somalier får gratis körkort. Före det handlade det om hur mycket bidrag en flykting fick. Och för att inte glömma bort händelsen, bör man även nämna SD-kvinnan som sade att hon jobbat som biståndsarbetare i Afrika. Alla vet vi att de två första hatkampanjerna inte var grundande på fakta – och ändå så spreds de över landet och togs för en sanning. Detta utan att det fördömdes av vanligt folk.

Detta mönster av systematiska, planerade förtalskampanjer och lögner i syfte att förminska, förlöjliga och demonisera människor av annan härkomst har man använt sig av tidigare i historien. Tyvärr med förfärande framgång. Då det senast begav sig var det en man som med skicklighet och framgång ansvarade för att på samma systematiska vis sprida lögner och demonisera folk av annat ursprung än vårt eget. Den mannen hette Joseph Goebbels och var nära medarbetare till Hitler.

Joakim Andersson

krögare i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel