Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD-Dalarna om uteslutningen av riksdagsledamoten Anna Hagwall

SD-Dalarna ställer sig bakom partistyrelsens uteslutning av riksdagsledamoten Anna Hagwall.
– Beslutet är taget av partiledningen och jag anser att de har mandat att fatta de bästa besluten för partiet, säger länsordföranden Jenny Nordahl.

Sverigedemokraternas länsordförande Jenny Nordahl har inte pratat med Anna Hagwall sedan partistyrelsen under måndagen beslutade sig för att utesluta henne - eller läst den motion Hagwall kritiserats - och uteslutits - för.

Nordahl ger dock partiledningen sitt stöd. Hon tycker samtidigt att Hagwall agerar fel som inte lämnar sitt riksdagsuppdrag. Partiet har nu två "politiska vildar" i riksdagen. Förutom Anna Hagwall handlar det om partiledaren Jimmie Åkessons egen svärmor Margareta Larsson. Fram till efter valet 2018 kan de båda kvittera ut riksdagsarvodet 62 400 kronor i månaden.

– Jag tycker att det är beklagligt att man inte lämnar sin stol, oavsett vilket parti eller vilken församling man än ingått i, då man inte längre har partiets förtroende, säger hon.

Även SD-Dalarna har flera "politiska vildar".

– Och det tycker jag naturligtvis är fel. Vill man nödvändigtvis ingå i en församling så får man själv bilda ett parti och jobba på som alla andra - och inte "kidnappa" någon annans plats. Möjligen måste vi börja frångå öppna listor), säger SD:s länsordförande Jenny Nordahl.

Fotnot: Så kallade öppna listor ger icke medlemmar möjlighet att kuppa sig in på en vallista. Stängda vallistor tillåter bara att partimedlemmar väljs.