Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD anklagar motståndare för att ha brutit mot lagen

Sverigedemokraterna i Smedjebacken går nu till frontalangrepp mot Socialdemokraterna.
– Såvitt vi kan se så har de brutit mot ordningslagen, säger Johan Persson, SD:s starke man i Smedjebacken.

– Vi är lite sura på kommunalrådet Fredrik Rönnig. Han påstår att vi i SD kör med lösa boliner, men själva verkar de inte ens ha kunskap om att det krävs polistillstånd om man vill anordna torgmöten.

Johan Persson berättar att båda partierna passade på att ha torgmöten utanför Folkets hus i samband med julskyltningen den 29 november.

– När vi kom dit klockan 10 så blev vi tillrättavisade av en partifunktionär i S. Vi fick inte stå vid entrén för där skulle Socialdemokraterna stå. Så vi ställde oss ett par meter bort och när jag frågade en partiarbetare om de hade tillstånd så skyllde personen på Rönning och påstod att han hade tillståndet.

– Sedan dök Rönning upp och jag tyckte att vi skulle visa varandra våra tillstånd. Men han hade inget utan påstod att Ingemar Hellström hade tillståndet.

I det här läget, berättar Johan Persson, beslutade sig SD-folket för att ringa den polis som SD fått visa sitt tillstånd för.

– Vi bad polisen att komma dit och kontrollera Socialdemokraternas tillstånd, vilket polismannen också gjorde. Enigt ordningslagen krävs det att man har tillstånd för allmänna sammankomster, men vi har inte gjort någon polisanmälan.

Så vad förväntar ni er att polisen gör i det här fallet?

– Att de gör sitt jobb. Vi sköter oss och tar av vår partikassa och betalar 250 kronor i avgift varje gång vi ska ha möten. Om Socialdemokraterna har gjort det till en regel sedan många år tillbaka att inte söka tillstånd så handlar det om stora pengar.

Johan Persson vill framhålla att SD anser att man blivit både hårt och orättvist ansatt av Socialdemokraterna efter valet 2014 och dessutom på minst sagt tveksamma grunder.

– S har skyllt oss för att vara oansvariga, för att vara dyngbaggar, att vi skitar ner Smedjebacken.

Och nu vill ni ge igen för gammal ost?

– De borde först städa runt sin egen dörr innan de ger sig på andra, svarar Johan Persson.