Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scoutläger i Skottland

I den lilla byn Blair Atholl i mitten av Skottland har ett stort scoutläger pågått mellan den 17 och 27 juli. Fem scouter från Borlänge deltog i lägret tillsammans med scouter från världens alla hörn.

Annons

På ett stort fält framför ett gammalt slott i Skottland slog cirka 1 300 scouter läger under tio dagar. Emma Forsgren och Moa Wikblad, scouter från Borlänge hade det mycket bra på lägret.

– Det har varit jättekul, vi har träffat så mycket roliga människor, berättar de när jag träffar dem.

De erbjuder mig direkt att smaka på en orange, sötsliskig dryck som kallas Irnbru. Den syns överallt inne på lägerområdet.

– Det dricker alla här! Det är väldigt populärt på lägret, jag såg till och med att man kunde köpa cupcakes med Irnbrusmak, säger Emma.

Stämningen på det stora fältet är livlig och glad och scouterna har en Country Fair-dag. Alla scouter ska visa upp något från sitt eget land, och låta scouter från andra länder prova på nya traditioner. De svenska scouterna har satt upp en liten midsommarstång och några har på sig kransar. Otto Tysklind och Magnus Östgren står och steker falukorv och plättar.

– Jag tror att folk gillar falukorv, utbrister Magnus glatt efter att flera utländska scouter tagit om av korven.

– Plättarna är också populära, knäckebröd verkar de tycka är lite sådär, fortsätter han.

Killarna berättar att många varit lite tveksamma till dansen kring midsommarstången.

– Vissa har tyckt att det är hemskt löjligt, men i slutändan har de ändå haft kul, berättar de.

Alla scouter på lägret har delats upp, så att de både bor med scouter från sin egen kår, men också med skotska scouter. Efter lägret ska alla Borlängescouter stanna kvar i Skottland i några dagar och bo hemma hos scoutfamiljer.

– Jag ska bo hemma hos Craig, som jag träffat här på lägret. Vi bor i samma tält nu och det ska bli superkul att bo hemma hos honom, säger Otto.

Scoutlägret är fyllt av roligheter och alla scouter får individuellt välja två stycken aktiviteter per dag. Det finns allt från vandringar till målarfärgskrig och hinderbana i lera.

– Efter att ha varit med i den leriga hinderbanan måste man slänga sina kläder, berättar Moa som är sugen på att testa, men tveksam på om hon vill slänga några kläder.

Otto har testat hinderbanan och förstått anledningen till att kläderna måste slängas, han blev helt dränkt i lera.

– Vi fick krypa under några stockar i lervatten i början av hinderbanan, efter det brydde jag mig inte om hur lerig jag blev, jag var redan genomblöt, säger han.

Emma har provat på fäktning på lägret, något som inte alls var som hon trodde.

– Det var verkligen jätteroligt, men det krävdes mycket teknik. Jag vill verkligen göra om det, säger hon.

Alla Borlängescouter är eniga om att lägret är jätteroligt och spännande, speciellt eftersom de fått träffa så många scouter från andra kulturer.

– Jag har träffat riktigt roliga personer som jag hoppas kunna hålla kontakten med när vi kommer hem från Skottland, säger Otto.

Text och foto: Nora Tysklind