Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scandinavian Mountains ska lyfta fjällen

Tre år blir sex år, som ska föra Sälen och Idre-Särnaområdet, tillsammans med Trysil och Engerdal på den norska sidan in framtiden. Scandinavian Mountains är det samlade namnet med flygplats och shoppingområde som dörröppnare.
– Samarbete över gränserna ska göra området starkt. Nu har vi tre år till på att stärka samarbetet för att skapa en hållbar destination, säger Ingemar Kyhlberg som är projektledare för SITE 2.

Sälen-Idre-Trysil-Engerdal blev SITE. I tre år har projektet funnits men har nu fått klartecken för ytterligare tre år och 8,2 miljoner kronor i stöd, därmed rullar nu SITE 2.

– Hälften av pengarna kommer från EU, medan Region Dalarna skjuter in tre miljoner och de deltagande kommuner det resterande, där Malung-Sälen satsar mest med 800 000 kronor, berättar Kyhlberg om den ekonomiska plattform som ska lägga grunden för det samarbete som krävs.

– Flygplatssatsningen är en egen satsning med stora statliga bidrag, men också med stort stöd av näringen. Det är just flyget som kan bli det som skapar en stor året runt destination i dalafjällen tillsammans med Trysil och Engerdal.

Intresset för området växer och det är de lättillgängliga fjällen, vildmarken men också att här finns Norges och Sveriges sydligaste samebyar, som ett komplement till vinterns skidåkning.

För att locka nya grupper av människor måste området dels bli mer tillgängligt och det är där flygplatsen kommer in i bilden. Sedan måste det också finnas en bra reseanledning och det är utöver skidåkning de lättillgängliga fjällen, vildmarken men också att här finns Norges och Sveriges sydligaste samebyar.

– På den norska sidan har det inletts ett arbete med att certifiera den norska delen. Det är något som blir allt mer nödvändigt och det är något som också kommer att ske här på den svenska sidan, betonar Ingemar, om en del av det som nu pågår i SITE 2.

– Vi ser också ett ökat intresse från många länder för vårt område. Här finns det som folk vill uppleva, men området måste bli mer lättillgängligt. Det är där som flygplatsen kommer in och det finns redan ett stort intresse från olika operatörer.

I december 2017 ska flygplatsen stå klar. 2018, när nästa projektperiod slutar ska SITE 2 vara en internationell och hållbar destination med en attraktiv besöksnäring. Samarbete är nyckeln till det.