Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scandbook blöder

Inga storsäljare, stark kronkurs. Scandbook blöder men ännu tuffare har konkurrenterna som ger upp en efter en.

Scandbooks nettoomsättning minskade med 5,8 procent årets första nio månader jämfört med samma period 2011 och man omsatte 127,9 miljoner.

Förra året var Scandbook momsdopade efter att man vunnit en momstvist med Skatteverket och man redovisade då en vinst före skatt på 32.6 miljoner. I år blöder Scandbook och redovisar en förlust på 7,3 miljoner.

Sedan börsintroduktionen 2010 har Scandbook bara fallit och fallit, från 58 kronor till under 13 kronor på börsen.

Den dåliga bokmarknaden i Norden ledde till att Scandbook i augusti bestämde sig gör att stänga anläggningen i Smedjebacken.

– Utgivningstakten på nya böcker, framför allt storsäljare, är fortsatt på en historiskt sett låg nivå även om förlagsbranschen på senare tid har börjat andas mer optimism. Ett antal väletablerade författare har under hösten kommit ut med nya böcker, varav Scandbook har kontrakt på produktion av flera, säger vd Pär Nilsson.

Scandbooks möter en allt hårdare konkurrens från lågkostnadsländer.

– Då de flesta av konkurrenterna dessutom har sin bas i länder med euron som valuta, gynnas de av den högt värderade svenska kronan jämfört med euron och andra valutor som är knutna till euron. Detta har lett till en mycket låg prisbild på böcker som i sin tur leder till sämre lönsamhet för Scandbook, säger Pär Nilsson i sin kommentar.

– Nuvarande bedömning är att Scandbooks volym blir lägre än föregående år och att resultat blir negativt, säger vd Pär Nilsson.