Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satte upp kamera i skogen - frias

En 24-årig man, bosatt i Falu kommun, frias för brott mot lagen om allmän kameraövervakning. Trots att han erkänt att han placerat ut en kamera i skogen.
Rätten anser att gärningen är att betrakta som ringa och att mannen därför ska frikännas.

24-åringen har arrende på småviltsjakt i ett område inom Falu kommun. Han hävdar att han därför monterat en kamera vid en åtel för att kunna följa vildsvinsstammens utveckling i området.

I februari skickade kameran en bild till hans telefon som visade en okänd hund i området vilket gjorde att mannen åkte dit. Han träffade där en av Länsstyrelsens naturbevakare som förklarade att det krävdes tillstånd för kameraövervakning och i samband med händelsen polisanmälde 24-åringen.

Enligt tingsrättens dom framgår att kameran varit placerad på en plats som sällan besöks av andra människor och att det intrång den kunnat utgöra för personlig integritet anses begränsad. Man godtar också uppgiften att den endast funnits en vecka på platsen och att brottet vid en samlad bedömning anses som ringa. Det innebär också att man friar mannen för brott mot lagen om allmän kameraövervakning.