Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt fossiltak för kollektivtrafiken!

Jag är säker på att alla inblandade har god vilja att skydda miljön. Ändå är senaste versionen av Region Dalarnas upphandlingsdirektiv för kollektivtrafiken olyckligt formulerad. Där står att: "andelen fossilfritt bränsle i fordonsflottan ska ... vid avtalsperiodens slut vara minst 60 procent."

Genom att använda ordet bränsle utesluter man eldrift eller åtminstone inräkning av el i den fossilfria andelen. Att enbart kräva en viss andel fossilfritt utan att sätta ett tak för energianvändningen favoriserar ensidig inriktning på biobränsle utan att honorera ansträngningar för energieffektivisering.

Dessa problem skulle undvikas genom att sätta ett tak för fossilenergianvändningen per transportvolym. Fossiltaket skulle lätt kunna övervakas genom att kräva redovisning av transportvolym och använt fossil drivmedel, något som ändå måste ske för andra ändamål.

Ännu finns det chansen att ändra sig och införa fossiltaket. Denna teknikneutrala målsättning skulle uppnå miljönyttan på det mest kostnadseffektiva sättet och samtidigt driva fram teknikutvecklingen.

Dietmar Gleich

civilingenjör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare