Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning ska ge tusentals nya bostäder

Bostadsbristen är akut i länet. Det ska Region Dalarna ändra på.
– Vi måste göra något på alla fronter. Situationen hämmar länets utvecklingsmöjligheter, säger regionchef Göran Carlsson.

Förra veckan beslutade Region Dalarnas styrelse, direktionen, att de skulle ta ett konkret krafttag för att öka bostadsbyggandet i länet. Det handlar om att bygga tusental nya bostäder, främst flerfamiljslägenheter, de kommande åren.

Region Dalarna utreder just nu om ett länsgemensamt utvecklingsbolag kan vara lösningen på problemet.

– I stället för att allmännyttorna var för sig som i dag ska planera och utreda byggen kan ett gemensamt bolag göra detta för alla kommuner i länet. Fördelen blir att själva projektvolymen ökar, vilket gör att byggkostnaderna kan pressas i upphandlingar, säger Carlsson.

I dag kostar en bostad i Dalarna cirka 27 000 kronor per kvadratmeter att bygga. Den ekonomiska vinsten med ett gemensamt utvecklingsbolag kan bli så mycket som 5 000 kronor per kvadratmeter.

– Ett gemensamt bolag skulle betyda avsevärda sänkta kostnader för kommunerna och allmännyttorna. Man kan också pressa vidare genom att satsa på ett gemensamt typhuskoncept. Att vi alltså uteslutande bygger olika typer av hus, utan att vi upphandlar samma typ av hus för flera kommuner åt gången. Dessutom koncentreras kompetensen till en enhet, säger Carlsson.

Tidigare i år redovisade Boverket, i sin årliga kommunenkät, att bostadsbristen i länet är stor. Undersökningen visar också att problemen har ökat de senaste tio åren.

Nu visar även länsstyrelsens rapport om bostadsmarknaden i Dalarna på samma trend och omfattning. Enligt länsstyrelsen är det i dag bostadsbrist i Borlänge, Leksand, Ludvika, Mora och Rättvik. Två kommuner, Avesta och Hedemora, redovisar ett överskott. Övriga anser sig ha en viss form av balans.

– Det här drabbar utvecklingen. Det hämmar inflyttning, cementerar generationsskiften - och inte minst så hämmar det samhälls- och företagssatsningar. Ett gemensamt utvecklingsbolag kan vara lösningen på detta problem, säger Carlsson.

Utöver det länsövergripande bostadssamarbetet ska Region Dalarna även sätta en större press på staten, genom uppvaktningar, möten och kontakter med berörda myndigheter.

– Ta bara tolkningen av strandskyddslagen. Den är i dag alltför tufft tolkad i Dalarna. Minsta lilla bäck kan stoppa ett seriöst kommunalt bostadsbygge. Så var den inte tänkt att tolkas, hävdar jag. Lagen i sig ser jag inte som ett hinder, säger Carlsson.

Statens rätt att på nationell nivå besluta om riksintressen är också ett problem för bostadsbyggandet i länet.

– Se bara på Älvdalen och Siljansbygden. Stora delar av de berörda kommunerna har förbud mot all möjlig form av utveckling, på grund av så kallade riksintressen. Så hade inte lagstiftaren tänkt sig det, säger Carlsson.

Ett färdigt och konkret bostadsutvecklingsförslag ska vara klart till strax efter nyår. Tanken är att planen ska leda fram till byggandet av tusentals flerfamiljslägenheter inom några år. Bostäder som annars inte skulle ha byggts.

– I inledningen av nästa år ska Dalarnas kommuner få det färdiga förslaget att ta ställning till. Att gå med i detta utvecklingsbolag ska naturligtvis vara helt frivilligt för kommunerna. Signalerna är dock goda. Det verkar i alla fall som om kommunernas företrädare i direktionen gillar och tror på idén, säger Göran Carlsson.

Fotnot: Region Dalarna leds politiskt av direktionen, vars ledamöter består av de 15 dalakommunernas och landstingets högsta toppolitiker.