Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på snabbtåg i Saudiarabien med ABB-teknik

Saudiarabien köper ABB-teknik och produkter för sin satsning på höghastighetståg. Kontraktet är värt cirka 760 miljoner kronor och ABB i Ludvika kommer att leverera kondensatorer och tyristorventiler. Verksamheterna i Västerås och Landskrona bidrar också.

Det är det statliga energiföretaget Saudi Electricity som är beställare och behovet av att transportera fler människor och gods allt snabbare ligger bakom investeringen i snabbtåg.

Det blir en nästan 45 mil lång höghastighetslinje som nu växer fram i Saudiarabien och som förväntas transportera cirka tre miljoner passagerare varje år. Den nya järnvägsförbindelsen väntas minska trafikstockningarna på vägarna och sänka restiden mellan pilgrimsstäderna Medina och Mecka från sex till två timmar.

ABB kommer att bygga upp el-försörjningen och i ordern ingår två transformatorstationer. Projektet väntas vara klart 2015.

Redan förra året fick ABB en order på ett gasisolerat ställverk till projektet.