Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar på Säterdalen

Säters kommun och Region Dalarna satsar 100 000 kronor vardera på en förstudie för Säterdalen. Målet är att göra Säterdalen till ett ännu attraktivare turistmål.
– Säterdalen är kommunens stolthet, tycker Lotta Bergstrand (FP), ordförande i näringslivs- och utvecklingsutskottet.

Nyligen beviljade Region Dalarna Säters kommuns ansökan om ett bidrag på 100 000 kronor till förstudien om Säterdalen. Kommunen kommer själv att satsa lika mycket pengar i förstudien.

– Vi ska grotta ner oss i Säterdalen under hösten. Dalarna som besökslän är i behov av stora attraktioner och Säterdalen är en unik resurs med stor potential. Säterdalen är väldigt stark under sommaren, vi vill förbättra dalen även under vintern samt försöka stärka sommaren ännu mer, säger Helena Åkerberg Hammarström, näringslivsutvecklare i Säters kommun.

– Tänk att få säga att vi ha Sveriges finaste lekplats. Lekplatsen som finns i dag är redan unik med tanke på miljön i Säterdalen, säger Lotta Bergstrand.

Siktet är inställt på Tillväxtverkets topp 30-lista över landets populäraste besöksmål.

– I dagsläget är Dalarna bara representerat av Sälen på den här listan. Vi har som mål att även Säterdalen ska finnas med på listan. Frågan är bara vad vi är beredda att göra för att nå dit, säger Helena Åkerberg Hammarström.

Näringslivs- och utvecklingsutskottet kommer att äska 800 000 kronor i budgeten för Säterdalen nästa år.

– Men det gäller inte investeringar i de fastigheter som finns i dalen. För att lyckas ta oss in på Tillväxtverkets lista behöver vi experthjälp. Det gäller att måla med de stora penseldragen och inte bestämma var vi står i dag utan var Säterdalen ska befinna sig i framtiden, säger Helena Åkerberg Hammarström.

– Detta är ett stort steg framåt för Säterdalen, som jag tycker är kommunens stolthet, säger Lotta Bergstrand.