Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säters sjukhus får stark kritik

Efter att Sture Bergwall via sin advokat anmält Landstinget i Dalarna för brister i utredning och behandling kommer nu Socialstyrelsen med kritik.
De brister som framkommit är så allvarliga att man öppnar ett nytt ärende för att eventuellt vidta åtgärder mot vårdgivaren.

Annons

Sture Bergwall anmälde vården vid Säters sjukhus sommaren 2009 och Socialstyrelsen kallar nu ansvariga till möte för att säkerställa att man följer de regler och bestämmelser som finns. Man har dessutom öppnat ett nytt ärende för att granska om åtgärder behöver vidtas mot vårdgivaren.

– Det gäller alltså ett par beslut som nu aktualiserat det nya ärendet. Vill se att vårdgivaren säkerställer kraven på kvalitet, patientsäkerhet och rättssäkerhet. Det vi tittat på har gjort att det uppstått en del frågetecken och vi vill se att man tar tag i det här, säger Karl-Otto Svärd på Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Man skriver bland annat i beslutet att det är vanligt förekommande med ytlig kroppsbesiktning på den rättspsykiatriska kliniken samtidigt som kroppsvisitering inte anses förekomma.

Det innebär att man att man inspekterar de synliga delarna av patientens kropp efter att han eller hon fått ta av sig alla kläder, även hår och armhålor få undersökas, medan man inte undersöker kläder, väskor eller annat man har med sig.

Ytlig kroppsbesiktning har man dessutom beslutat om för återkommande tvåmånadersperioder trots att sådana beslut inte ska fattas rutinmässigt. Det ska ske i varje särskilt fall efter bedömning om åtgärden är befogad.

– Det här är en fråga vi vill klargöra ordentligt. Hur det går till och hur man fattar beslut. Som framgår av vårt beslut finns en hel del frågetecken och vi ser inte att det blivit ordentligt klargjort.

Brister man i dokumentation?

– Det är sådant vi vill ta reda på.

Vad innebär det att ni kan vidta åtgärder?

– Vi vill ha redovisat att man följer de lagar och bestämmelser som finns och säkerställa att det finns rutiner för det. Det ställs höga krav på landstingen och det är inget vi kan pruta på. Vi har en skyldighet att se till att verksamheten fungerar efter de bestämmelser som är satta och gör man inte det finns möjlighet att förelägga verksamheten med vite.