Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill förebygga langning inför högtider

/
  • Malin Lilja Altörn är folkhälsoplanerare i Säters kommun och jobbar nu med Säters medverkan i informationsinsatsen Tänk Om.

Säters kommun vill uppmärksamma kommuninvånarna på langningen som sker till ungdomar inför högtider.
Därför deltar kommunen i Folkhälsoinstitutets kampanj "Tänk Om".
– Det förekommer att föräldrar langar till sina högstadieungdomar, säger folkhälsoplaneraren Malin Lilja Altörn.

Annons

Inför lucia, jul och nyår går Säter kommun med i Statens Folkhälsoinstituts informationsinsats Tänk Om för att förebygga och förhindra langning till ungdomar.

– Lucia och jul är två helger som ungdomar dricker mycket. Dalakommunerna som medverkar i Tänk Om har fått pengar av Folkhälsoinstitutet för att visa en reklamfilm om langning på biograferna under november och december. Sedan får kommunerna själva bemöta langningen på de sätt de själva väljer, säger Malin Lilja Altörn.

Säters kommun har valt att gå ut med ett informationsbrev till föräldrarna till eleverna på Klockarskolan.

– Dessutom har eleverna i årskurs åtta fått en broschyr att ta med sig hem till föräldrarna. I den finns tips på hur man kan agera som förälder när det gäller ungdomar och alkohol, berättar Malin Lilja Altörn.

Tidigare i höstas framkom det uppgifter om att det hade förekommit langning till elever som går på Klockarskolan.

– Efter det har polisen gjort besök i klassrummen och pratat om alkohol och langning. De fick då uppgifter om att det förekommer att föräldrar langar till sina ungdomar, säger Malin Lilja Altörn.

Det här är första gången som Säters kommun är med i kampanjen Tänk Om.

– Men vi kommer att fortsätta med detta inför kommande högtider och tillfällen då ungdomar brukar dricka alkohol, exempelvis valborgsmässoafton och skolavslutningen, säger Malin Lilja Altörn.

Mer läsning

Annons