Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att sätta gränser

Annons

När skolans biträdande rektor Ragnar Jansson välkomnade konstaterade han att det först sett det lite trögt ut; det var bara ett 20-tal föräldrar anmälda.

Nu stod han där och välkomnade, över 100 föräldrar, en stor och glädjande uppslutning.

Kvällen hade fyra stationer som åhörarna kunde välja mellan, en om droger, en om Internet, en om Tryggt Säter och en om mobbning och kränkande behandling.

Nu satsar Klockarskolan på Örebro Preventions Program (ÖPP), en föräldrarmetod med syfte att förebygga tidig alkoholdebut, berusningsdrickande och normbrott.

Programmet är utvecklat av forskare vid Örebro universitet. Det har testats och utvärderats med goda resultat i fyra högstadsieskolor i Örebro och Kumla.

Metoden består av korta informationstillfällen vid samtliga föräldrarmöten i årskurserna sju till nio.

Här handlar det om att föräldrarna får veta vad som händer om de sätter gränser eller inte, vilken betydelse föräldrars inställning till alkohol har. Och alkoholen är ofta inkörsporten även till andra droger.

Kuratorn Lilian Sandberg och kommunens drogsamordnare Helena Pilawa berättade om problemen kring alkohol och droger.

Ungdomar i Säter dricker alkohol, använder narkotika och blandar även bruk av alkohol och mediciner.

-För fem år sedan var vi ganska förskonade här i Säter, men det är vi inte längre, det är likartat i hela landet. I dag är hasch väldigt vanligt även i Säter. Hasch används i större skala än tidigare och ungdomarna har en naiv inställning till hasch, sade Lilian Sandberg.

-Håll koll på ungdomarnas rökvanor, manade hon. Vanlig rökning är en inkörsport till haschrökning. Den som inte röker vanliga cigaretter börjar heller inte med haschrökning.

Sandberg och Pilawa visade på undersökningar om hur föräldrars inställning till alkohol påverkar ungdomars alkoholdrickande.

Föräldrar som har en tillåtande attityd och låter ungdomarna smaka alkohol även i hemmet gör ungdomarna en björntjänst. De ungdomar som har föräldrar med tillåtande attityd dricker alkohol oftare än andra.

Forskning visar också att ungdomar med tidig alkoholdebut även lättare utvecklar narkotikamissbruk.

Föräldrarna fick rådet att vara tydliga och säga ifrån och inte bjuda sina barn på alkohol.

En viktig del i Örebrometoden är att föräldrar kommer överens, inom en klass, en förening eller annan grupp. Att de har gemensamma regler, i synnerhet när det gäller alkohol.

Men det kan även vara tider när ungdomarna ska vara hemma på kvällen. Detta är något som också redan börjat tillämpas i en åttondeklass i Klockarskolan, berättade en förälder.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons