Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigt att beslut inte fattas i en hast"

/
  • Roy Almquist och Paula Bodin bor intill fotbollsplanen i Siggebo och har, tillsammans med fem andra grannar, skrivit ett yttrande om kommunernas planer på att placera förskolemoduler på fotbollsplanen i Siggebo.
  • Här, på fotbollsplanen i Siggebo, vill Säters kommun placera förskolemodulerna, som ska lösa förskolekön.
  • När Säterbostäder undersökte området upptäcktes PCB på fastigheten till höger, alltså alldeles intill villorna och fotbollsplanen. Efter upptäckten har Säterbostäder fått ett föreläggande från miljö- och byggnämnden att göra en grundlig undersökning av marken.

Kommunen vill lösa förskolekön genom att placera förskolemoduler på fotbollsplanen i Siggebo. De boende i närheten har dock knappt informerats om detta.
– Vi tycker att de borde ha frågat oss först och inte nu, i efterhand, säger Roy Almquist, en av grannarna till fotbollsplanen.

Annons

Säters kommun har en lång förskolekö och behovet av fler förskoleplatser är stort. I väntan på att den nya förskolan börjar byggas vill kommunen därför placera förskolemoduler på fotbollsplanen i Siggebo, något som de boende i området är kritiska till.

– Vi har pratat med våra grannar om detta. Vi fick ritningar och information om detta den 22 december medan de som bor i hyreshusen har blivit tillfrågade redan i slutet av oktober. Men nu verkar det ju som att allt är klart och bestämt redan, säger Paula Bodin som bor i villan närmast fotbollsplanen i fråga.

– Vi undrar därför varför vi blir informerade om detta nu, när det redan verkar vara beslutat att modulerna ska placeras här. Vi tycker att vi borde ha blivit tillfrågade tidigare och inte nu i efterhand, tycker Roy Almquist.

Sju av grannarna till fotbollsplanen har skrivit ett yttrande till kommunen där de motsätter sig valet av placering av modulerna och bland annat tar upp trafikaspekten.

"Trafikmiljön i området är känslig och en förskola drar till sig mycket trafik, framför allt morgon och eftermiddag. Det vore tacknämligt om miljö- och byggnämnden tog hänsyn till de kringboendes behov av en trygg och säkert trafikmiljö i området och i stället sökte en plats för förskolan som var betydligt mer trafiksäker än detta alternativ", skriver de i sitt yttrande.

Paula Bodin och Roy Almquist är dock noga med att poängtera att de absolut inte har något emot att kommunen försöker lösa förskolekön.

– Nej, vi är absolut inte emot att det blir fler förskoleplatser, det är jättebra, men vi tycker att platsen är olycklig. Det finns ju bättre ställen i Siggebo, till exempel högre upp ovanför hyreshusen eller varför inte bland villorna i området Odalmannen, med närheten till skogen? undrar Paula Bodin.

– Säter är en barnvänlig kommun och det ska den fortsätta att vara. Men det går lite stick i stäv att placera förskolemoduler på en fotbollsplan som används flitigt av barn och ungdomar. Det var därför vi flyttade hit, för att det finns så stora lekytor för barnen i området. Dessa ytor riskerar ju nu att försvinna, säger Roy Almquist.

De är även oroade över att det finns PCB i området, vilket har lett till att Säterbostäder har fått ett föreläggande från miljö- och byggnämnden att göra en grundlig undersökning av marken.

– Det kände vi inte till när vi skrev vårt yttrande. Nu kommer det därför in ytterligare en aspekt i detta, tycker Roy Almquist.

– Det känns oroande att de har hittat PCB så nära våra tomter, och att vi inte har fått någon information om detta, säger Paula Bodin.

De hoppas nu att kommunen ska lyssna på deras yttrande.

– Det är viktigt att beslut som detta inte fattas i en hast utan att det är väl utrett. Och vi är som sagt inte emot förskolemodulerna, det är platsen och själva processen som vi är kritiska mot, betonar Roy Almquist.

Mer läsning

Annons